Kostel svaté Kateřiny je připravený na zimu, dostal barevnou šálu

U mostu přes řeku Sázavu v centru Havlíčkova Brodu se dnes 22. listopadu kolem věže kostela svaté Kateřiny objevila cca 17 metrů dlouhá a 15 kg vážící vlněná šála, kterou pletlo devět žen a práce jim trvala necelé tři měsíce.

uniweb weby

Barokní hornický kostel svaté Kateřiny, stojící na gotických základech ze 14. století,  patří k nejstarším v Havlíčkově Brodě. Je to vlastně první památka, která vás uvítá před pomyslnými městskými hradbami a které si při vjezdu do města prostě nemůžete nevšimnout. Malá, šedá, teď již delší dobu i vlhká stojí a čeká, co se s ní stane. Má ale smůlu, v Havlíčkově Brodě je kostelů moc. Farnost na její správu nemá peníze a město se k církevním památkám nestaví zrovna vstřícně. Přitom zrovna Kateřina, ať již jako malý kostelík pro horníky a nebo jako součást špitálu, pomáhala a sloužila lidem dlouhá staletí. 

,,Myšlenka se šálou mě napadla před rokem, ale až nyní jsem našla odvahu oslovit farnost, zda by o naši práci měla zájem. Naštěstí se myšlenka shledala s nadšením nejen u motanicových členek, ale i pana vikáře," řekla organizátorka akce Michaela Krpálková.

Motanice společně s iniciativou Život kostelů by chtěla instalací šály na věž kostela upozornit občany nejen na opomíjenou existenci sv. Kateřiny , ale především na špatný technický stav památky.

více informací na www.zivotkostelum.cz

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy