Kraj aktuálně podporuje oblíbené noclehárny a azylové domy

V Žďáru nad Sázavou a Jihlavě fungují noclehárny pro osoby bez přístřeší, které poskytují přenocování i hygienické zázemí. Kraj přispívá na jejich provoz a zapojil je do krajské sítě. Na Vysočině se také nacházejí azylové domy pro muže i matky s dětmi či rodiny bez domova, financované z evropských projektů.

uniweb weby

Ve městě Žďár nad Sázavou, uprostřed klidné Dvořákovy ulice, se nachází jedinečné zařízení, které pomáhá lidem bez přístřeší. Noclehárna s kapacitou šesti lůžek poskytuje nejen možnost přenocování, ale také základní hygienické zázemí. Jan Tourek, mluvčí kraje, uvedl: "Kraj na toto zařízení přispívá 450 tisíc korun ročně."

Od ledna letošního roku mohou nově příchozí nalézt podobnou noclehárnu také v jihlavské Čajkovského ulici. Ta disponuje osmnácti lůžky a přes den se mění na nízkoprahové denní centrum. "Ve dne si sem mohou příchozí ohřát jídlo, uvařit polévku nebo vyprat," řekl radní Jan Tourek a doplnil, že zařízení je provozováno Střediskem křesťanské pomoci a bylo zařazeno do krajské sítě.

Ještě před otevřením jihlavské noclehárny fungovala jako dočasné řešení lokalita na okraji Jihlavy za hřbitovem. Krajní Jan Tourek zde připomněl úspěšnou spolupráci s městem, které poskytlo prostory bezplatně, a Českým červeným křížem, který zajišťoval provoz. Provoz těchto dočasných prostor byl hrazen částkou 321 tisíc korun z kraje.

Na Vysočině jich je aktuálně celkem sedm - tři azylové domy pro muže bez přístřeší (Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou) a čtyři podobná zařízení pro matky s dětmi či rodiny bez domova (tytéž města a navíc ještě Humpolec). Podle radního Tourka se na tato zařízení kraj sehnal finance v rámci evropského, individuálního, projektu. Ročně na ně tak přispívá více než 30 milionů korun.

Jako další nedávnou investicí kraje v oblasti sociálních služeb stojí za povšimnutí příspěvek na výstavbu jihlavského azylového domu pro muže. Kraj poskytnul na tento projekt více než milion korun. Kromě toho v Žďáru nad Sázavou sídlí také Sociální služby města, které mají úzkou spolupráci s noclehárnou.

Tato zařízení a celkový přístup k pomoci osobám bez přístřeší představují nejen finanční, ale i morální podporu na Vysočině. Brno zprávy informuje o aktuálním dění a příbězích těchto zařízení, sdílí nejen úspěchy, ale i předpoklady pro další rozvoj sociálních služeb v regionu.

Jaký je váš názor na toto téma? Máte nějaké zkušenosti nebo nápady, jak by měl kraj pomáhat nejpotřebnějším? Sdílejte své názory s námi v komentářích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 23.01.2024 19:30



0 +
 

Hlavní zprávy