Markéta Dočekalová o psaní v Česku: Vydavatelé chtějí detektivky

Návštěvníci letošního ročníku Podzimního knižního veletrhu měli možnost zúčastnit se v Havlíčkově Brodě besedy s přední českou spisovatelkou a filmovou scénáristkou Markétou Dočekalovou. Autorka zde představila literární agenturu Mám talent, kde se realizuje jako ředitelka projektu.

uniweb weby

Hlavním cílem je přiblížení tvorby nových talentovaných autorů nakladatelům a následné představení čtenářské veřejnosti. Samotným vydavatelům poskytuje agentura Nabídku rukopisů, díky čemuž mají pravidelný přehled o tvorbě zastoupených spisovatelů. „Naší redakční radě jde především o to, aby nadějní spisovatelé nemuseli za vydávání tvorby platit,“ těší se zúspěchu osobitého projektu Markéta Dočekalová.

Literární agentura Mám talent v současné době spolupracuje se čtyřiceti vydavatelstvími, včetně slovenských a nadále rozšiřuje pole působnosti nových talentů všech věkových kategorií. Zajímavostí je také propojení tváří nových autorů s méně známými v časopise Talent. V rámci prezentace vybraných knižních titulů, jejichž vydání podpořila, představila zvlastní tvorby rozšířené vydání prvního dílu učebnice Tvůrčího psaní pro každého. „Kniha má přátelštější grafickou podobu, čtenáři se jí nemusí bát otevřít,“ vesele konstatuje spisovatelka. Současně dodává, že největší zájem ze strany nakladatelů je o žánr fantasy a scifi, naopak je velká poptávka po detektivkách a literatuře pro chlapce ve věku 10-12 let.

Autorka: Lucie Křížková, absolventka 12. ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy