Masopustní rej plný tradičních dobrot a zábavy v Třebíči

Muzeum Vysočiny Třebíč připravuje v Centru tradiční lidové kultury na 1. února oslavu masopustu. Návštěvníci se mohou těšit na tvůrčí dílničky, soutěž o nejlepší masku, vystoupení divadelního spolku, hudební vystoupení a folklorní soubory. Nelze opomenout ani tradiční pochoutky.

uniweb weby

Tradice obchůzky masek, známé také jako masopust, má v České republice dlouhou historii, ale bohužel v některých oblastech již není tak rozšířená a respektovaná, jak tomu bylo v minulosti. Přesto se v některých vesnicích a městech stále uchovávají zvyky a obyvatelé slaví tento tradiční svátek plný zábavy a veselí. Muzeum Vysočiny Třebíč se rozhodlo podpořit a osvětlit tuto tradici tím, že v Centru tradiční lidové kultury v třebíčské Cyrilometodějské ulici připravuje pestrý program pro první únorovou sobotu.

Akce, která tomuto tradičnímu svátku během období masopustu věnuje celý 1. únor, začne ostrým startem v 13 hodin. Návštěvníci mohou očekávat tvůrčí dílničky, kde si budou moci vyrobit vlastní masky, soutěž o nejlepší masku s cenami, vystoupení divadelního spolku Ampulka, hudební vystoupení MUSTAFO Josefa Číže z Jaroměřic nad Rokytnou a jeho hosta Petra Hudečka, folklorního souboru Bajdyš a další atrakce.

Nelze opomenout ani oblíbené pochoutky, které budou součástí slavností. Mezi nimi samozřejmě nebudou chybět smažené koblihy a bramborové placky, které rozhodně stojí za vyzkoušení. K chuti zajisté přijdou i zabijačkové dobroty. Vstupné do Centra tradiční a lidové kultury je jednotné a stanoveno na 50 korun.

Období masopustu začíná svátkem Tří králů a končí Popeleční středou, která má pohyblivý termín, protože vždy připadá na čtyřicátý den před Velikonocemi. Letos je to 14. února 2024. Popeleční středou končí veselí a přichází na řadu období půstu a rozjímání, které trvá až do Velkého pátku.

Velikonoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky a letos připadá na 1. dubna 2024. A i když již možná někteří z nás zapomněli na tradice spojené s masopustem, je jistě pořád dobré připomínat si kořeny naší kultury a oslavovat je.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 23.01.2024 08:47



0 +
 

Hlavní zprávy