Musica Florea v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích

Ve středu 16. srpna se uskutečnil v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou osmý koncert Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského (MHFPD) 2017, představil se soubor Musica Florea.

uniweb weby

Ten se věnuje převážně stylové interpretaci českého baroka a klasicismu a poslední dobou zařazuje do svého repertoáru vedle autorů 16. a 17. století i symfonickou tvorbu autorů romantických, zejména české hudební skladatele Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka.

První skupinu zastupovali na koncertě současníci italského hudebního skladatele z období přelomu renesance a baroka Claudia Monteverdiho, jehož jméno má pevné místo v kánonu klasických skladatelů jako představitele raného baroka a operního tvůrce.

Představeni byli virtuózní houslista a skladatel Biagio Marini (Sonata á 3. Due violini é basso, Passacalio á 4), kněz, skladatel a tenorista Gregorio Allegri (Falsobordene – miserere), kněz, skladatel a tenorista Marco Uccellini (Sinfonia decima nona á 4), hudební skladatel, zpěvák a hudební teoretik Giovanni Battista Bovicelli (Falsobordone – Magnificat) a hudební skladatel a varhaník Giovanni Pierluigi Palestrina (Adoramus Te). 

Za druhou skupinu byl na programu koncertu uveden jeden z nejoriginálnějších představitelů české a světové hudební moderny Leoš Janáček, jehož styl, přestože patřil do generace české hudební moderny, byl velmi osobitý a originální. Na počátku své skladatelské kariéry se učil v augustiniánském klášteře Králové na Starém Brně generálbasu a kontrapunktu, který mu zprostředkoval styk s barokní a renesanční kompoziční technikou, kterou vtělil mladý skladatel zejména do malých liturgických sborových skladeb. Na koncertě zazněly z Janáčkovy rané duchovní tvorby Exaudi deus a Fuga A dur. 

Musica Florea je hudební soubor, který roku 1992 založil violoncellista a dirigent Marek Štryncl. Repertoár souboru zahrnuje instrumentální komorní hudbu, světské i duchovní vokálně instrumentální skladby, orchestrální koncerty i monumentální symfonická, operní a oratorní díla. Od roku 2002 pořádá Musica Florea vlastní koncerty s důrazem na prezentaci nově objevených děl zejména českého původu i na interpretaci již známého hudebního materiálu, s přihlédnutím k dobové interpretační praxi.

Umělecký vedoucí souboru Musica Florea Marek Štryncl je jeden z nejvšestrannějších domácích hudebníků současnosti. Šíře jeho zájmu se rozprostírá od komponování přes hru na violoncello a sbormistrovství až po činnost dirigentskou, dramaturgickou a organizátorskou. Všeobecně je nejčastěji vnímán jako zakladatel a umělecký vedoucí souboru Musica Florea, k jehož založení roku 1992 jej vedl zájem o historicky poučenou interpretaci staré hudby. Spolupracuje s mnoha renomovanými sólisty a orchestry a jeho nahrávky získaly řadu prestižních mezinárodních ocenění. Marek Štryncl vyučuje dirigování, sbormistrovství chrámové hudby a barokní violoncello na UK i na specializovaných kurzech a seminářích.

Na koncertě se představili divákům umělecký vedoucí a violoncellista Marek Štryncl a členové souboru Alena Hellerová (soprán), Stanislava Mihalcová (soprán), Martin Ptáček (alt), Hasan El Dunia (tenor), Roman Hoza (bas), Eleonora Machová (housle), Simona Tydlitátová (housle), Lýdie Cillerová (viola), Ondřej Štajnochr (kontrabas), Iva Štrynclová (varhanní pozitiv) a Přemysl Vacek (teorba). 

Bouřlivý a upřímný potlesk publika v chrámu si vysloužil jeden přídavek a byl skutečně zaslouženou odměnou za důstojný a skvostné předvedený koncert, s nímž se soubor Musica Florea MHFPD 2017 zúčastnil.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy