Muži a žena čelí obvinění z dotačního podvodu

JIHLAVSKO: Trojice žádala o příspěvky na snižování počtu divokých prasat

uniweb weby

Kriminalistům jihlavského oddělení hospodářské kriminality se podařilo dopadnout skupinu tří osob, které se dopouštěly dotačního podvodu v souvislosti s lovem divokých prasat. Přišly si na téměř jeden a půl milionu korun. Jeden z nich půjčoval navíc zbraně dalšímu muži, který není a ani nikdy nebyl držitelem zbrojního průkazu. Oba společně lovili lesní zvěř a mezi jejich úlovky se zařadil i zubr. Kriminalisté zadrželi celkem tři muže a dvě ženy, všichni skončili v policejní cele. Kriminalisté provedli prohlídku šesti různých objektů a zajistili kolem dvou desítek střelných zbraní. Zahájili trestní stíhání čtyř zadržených, z toho dva muži a žena čelí obvinění ze spáchání zločinu a hrozí jim až osmiletý trest odnětí svobody. Objasnit rozsáhlou závažnou trestnou činnost se kriminalistům podařilo na základě jejich precizního šetření. Náročné prověřování případu vyústilo minulý týden v realizaci, při které byli zadrženi tři muži a dvě ženy, a to z Jihlavska, Pelhřimovska a Prahy. Všech pět zadržených odvezli kriminalisté na jihlavské oddělení, kde byli umístěni do policejních cel. Kriminalisté provedli na různých místech domovní prohlídky, jednalo se o tři rodinné domy a byt, dále prohlídku provozovny a vozidla. „Zajistili jsme různé dlouhé i krátké střelné zbraně, včetně doplňků, střelivo a další věci, u kterých vzniklo podezření, že byly použity při trestné činnosti,“ přiblížil nprap. Michal Šalomon, vrchní inspektor oddělení hospodářské kriminality. Na základě shromážděných důkazů zahájil vrchní inspektor trestní stíhání padesátileté ženy a tří mužů ve věku od třiadvaceti do devětačtyřiceti let. „Dva z mužů a žena jsou obviněni ze zločinu dotačního podvodu spáchaného ve spolupachatelství, přičemž činem byla způsobena značná škoda, “ řekl mjr. Mgr. Michal Olejníček, vedoucí oddělení hospodářské kriminality. Jak dále dodal, jeden z těchto dvou mužů navíc ještě čelí obvinění z přečinu nedovoleného ozbrojování, přečinu pytláctví a pomoci k tomuto trestnému činu. Zbývající, nejmladší, muž byl obviněn z přečinu pytláctví a přečinu nedovoleného ozbrojování.
Ani jeden z obviněných ještě v minulosti nebyl soudně trestán. Padesátiletá žena a dva muži ve věku osmačtyřicet a devětačtyřicet let jsou obviněni z toho, že získávali prostřednictvím státních dotací finanční příspěvky na snižování početního stavu divokých prasat. Honitbu získali na základě smlouvy o nájmu a do žádostí o dotace uváděli nepravdivé údaje o počtu ulovených prasat. Systém měli propracovaný. Dařilo se jim získávat vzorky a podklady nutné pro podání žádostí, které poté předkládali příslušnému úřadu. V průběhu uplynulých let jim byla neoprávněně vyplacena celková částka téměř jeden a půl milionu korun. V letošním roce opět žádost podali, peníze už ale nezískali.
Třiadvacetiletý muž lovil různá lesní zvířata, ulovil jich desítky kusů. Neměl přitom zbrojní průkaz a zbraně k lovu mu svěřoval obviněný devětačtyřicetiletý muž. Oba společně vyrazili také do Polska na zubra evropského, kde je lov těchto zvířat zakázán. Cesta mužů byla zakončena dvěma ulovenými zubry. Po provedení všech nezbytných procesních úkonů byli všichni zadržení propuštěni. Obvinění muži a žena jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté jihlavského oddělení hospodářské kriminality dále vyšetřují.
Třem obviněným hrozí za trestnou činnost trest odnětí svobody až na osm let, čtvrtý muž může být potrestán až pětiletým pobytem za mřížemi. por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
4. září 2023



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.09.2023 09:26



0 +
 

Hlavní zprávy