Na Třebíčsku bylo potvrzeno třetí ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky H5N8

Státní veterinární správa pracuje na opatřeních a omezeních k zamezení šíření viru. Je důležité dodržovat opatření a ihned nahlásit nález uhynulých ptáků. Aktuální informace a kontakty naleznete na oficiálních stránkách.

uniweb weby

Podle informací zveřejněných na webových stránkách https://espis.svscr.cz/eDeska/tisk@kr-vysocina.cz je na Třebíčsku potvrzeno třetí ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky H5N8. Tato zpráva přichází ve světle narůstajícího počtu případů smrtelného viru zaznamenaných v posledních týdnech v České republice.

Státní veterinární správa v současné době pracuje na vytýčení náležitých opatření a omezení k minimalizaci šíření viru ptačí chřipky v nejvíce postižených oblastech. Výskyt viru je velmi vážnou hrozbou nejen pro chovatele drůbeže, ale také pro volně žijící ptáky a přírodní prostředí.

Proč je třeba dbát na informace a dodržovat opatření?

Vysoce patogenní H5N8 virus ptačí chřipky je zvláště nebezpečný pro chovatele drůbeže, jelikož se může rychle šířit a způsobovat masový úhyn chovaných ptáků. České úřady se proto snaží průběžně informovat veřejnost o nových nálezech ohnisek a upozorňovat na důležitost preventivních opatření. Dodržení těchto opatření pomáhá zamezit šíření a komplikacím, které mohou vést k vážným ekonomickým ztrátám.

Co dělat, když naleznete uhynulého ptáka?

Pokud ve vašem okolí naleznete uhynulého ptáka, je důležité jej nepřibližovat a neprovádět žádné manipulace. Místo nálezu je třeba nahlásit na místně příslušné veterinární správě nebo na bezplatné telefonní lince 800 224 128. Správný postup pomáhá zamezit šíření infekce a ochránit místní drůbež a volně žijící ptáky.

Třebíčsko - neustále sledovaná oblast

S ohledem na potvrzené ohnisko ptačí chřipky na Třebíčsku je důležité, aby chovatelé drůbeže i celá veřejnost pečlivě sledovali informace a dodržovali doporučená opatření. Aktuální informace, kontakty na veterinární správy a další důležité zprávy lze nalézt na oficiálních stránkách: https://espis.svscr.cz/eDeska/tisk@kr-vysocina.cz. Společným úsilím můžeme přispět k zamezení šíření ptačí chřipky a ochraně našich chovů, volně žijících ptáků i přírodního prostředí.

Při objevení dalších informací o situaci a opatřeních budou tyto sděleny oficiálními komunikačními kanály a webem Státní veterinární správy. Všichni občané České republiky jsou vyzváni k pečlivému sledování těchto aktualizací.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy