Netradiční dřeviny oživují lesy Jihlavy: Mendelova univerzita pomáhá v projektu zalesňování

Kraj Vysočina, Správa městských lesů Jihlava a Mendelova univerzita spolupracují na projektu zkoumání vhodnosti netradičních dřevin ve středoevropských lesích. Projekt má tři etapy probíhající do roku 2031 a zaměřuje se na ověření uplatnění různých druhů dřevin v měnících se klimatických podmínkách.

uniweb weby

Významný kraj Vysočina se svou strategií udržitelného rozvoje již dlouhodobě podporujeme inovace a vzdělávání v oblasti životního prostředí. Jedním z projektů zaměřených na zkoumání vhodnosti netradičních a nepůvodních druhů dřevin ve středoevropských lesích je spolupráce mezi Krajem Vysočina, Správou městských lesů Jihlava a Mendelovou univerzitou v Brně.

Tento projekt, který se skládá ze tří etap probíhajících až do roku 2031, má za cíl ověřit uplatnění různých druhů dřevin ve změněných klimatických podmínkách. V rámci první etapy bylo vybráno několik netradičních dřevin, jako jsou kaštanovník setý, borovice rumelská, sekvojovec obrovský, líska turecká a zerav obrovský, které byly po konzultaci s odborníky z Mendelovy univerzity vysázeny na plochách o celkové velikosti zhruba 35 arů.

Při výsadbě se věnovala zvláštní pozornost kombinaci netradičních dřevin s běžně vyskytujícími druhy, aby bylo možné detailně sledovat jejich adaptační proces. Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství, vyslovil své poděkování za účast Jihlavy v tomto projektu.

Ve druhé etapě, která bude probíhat v letech 2025 až 2028, se zaměří především na následnou péči o vysazené dřeviny, jako je pravidelná kontrola zdraví, růstu a potřebných zásahů. Poslední třetí etapa projektu pak bude spočívat v analýze získaných dat a prezentaci výsledků veřejnosti.

Inovativní spolupráce mezi krajem Vysočina, Správou městských lesů Jihlava a Mendelovou univerzitou v Brně představuje zajímavý příklad spojení oblastí vzdělávání, vědy a praxe. Namísto tradičního lesního hospodaření, kde se nasazují osvědčené a stabilní techniky, využívá tento projekt potenciál pro zkoumání nových řešení a případného přenosu do řady jiných oborů. Výsledky projektu budou sloužit nejen pro odbornou veřejnost, ale také jako směrnice pro lesní hospodaření na území celé České republiky.

Vysočina tak prostřednictvím tohoto projektu potvrzuje svůj zájem o trvale udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí, který je základním předpokladem pro zdravý a prosperující kraj.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 22.01.2024 20:31



0 +
 

Hlavní zprávy