Nové technologie na čištění vody z nádrže Karhov

Obec Studená na Jihočeském kraji investuje do nové technologie na čištění vody kvůli znečištění vodní nádrže Karhov environmentálními změnami a kůrovcovou kalamitou. Předpokládané náklady přesahují 60 milionů Kč.

uniweb weby

Ve Studené na Jihočeském kraji probíhá technologická změna v procesu čištění vody, která pochází z nedaleké vodní nádrže Karhov. Voda z této nádrže je v prvním kroku čištěna v nerezové nádrži, než prochází keramickými filtry. Ty díky svým mikroštěrbinám poskytují důkladnou filtraci před dalším čištěním.

'Keramické filtry následně propouští vodu do filtrů s aktivním uhlím, aby byly odstraněny nepříjemné pachy,' vysvětluje strojník Radek Rod, který je odpovědný za údržbu zařízení. Po tomto kroku je voda považována za očištěnou a připravenou k distribuci.

Kvalitu zdejší vody však ovlivnily nedávné environmentální změny v okolí Javořice, vrcholu, který se tyčí nad vodní nádrží Karhov. 'Bouřlivý rozvoj kůrovcové kalamity ničil okolní lesy. Řada látek včetně rašeliny z těchto lesů odtéká do naší nádrže, což ztěžuje čištění vody,' uvádí starosta obce Studená, Pavel Škoda.

Současná technologie na úpravně není schopna se vypořádat s množstvím biologického materiálu, například řas, které do nádrže přitékají. Proto musí Studená investovat do nové, speciální technologie, která vyřeší tyto problémy. Předpokládaná nákladnost této investice přesahuje 60 milionů korun. 'Je to sice významná investice, ale jde o vodu - zásadní prvek pro život,' komentuje starosta Škoda.

Obec má jistotu finanční podpory státu. Nicméně, i když nová technologie přináší celému procesu inovace, dotace je nižší, než se původně očekávalo. To je způsobeno tím, že stávající stavba úpravny zůstává zachována, a proto spadá projekt do kategorie rekonstrukcí místo nových staveb. To znamená menší procentuální podíl státní podpory.

Starosta Škoda vysvětluje, že přestože je investice vysoká, pokud úpravna zůstává v původním objektu a využívá nové technologie, státní podpora dosahuje pouze 30 %. 'Pokud bychom stavěli zcela novou budovu, dostali bychom až 70 % podpory,' objasňuje.

Studená, přestože vede tvrdý boj s financemi, plánuje nový systém pro úpravu vody zprovoznit již na podzim. Je však stále nejasné, zda se tato investice projeví i na ceně vody pro místní obyvatele.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy