Období masopustu nastalo. Muzeum Vysočiny Třebíč představuje tradiční oslavy

Tradiční české masopustní slavnosti oslaví Muzeum Vysočiny Třebíč na první únorovou sobotu v Centru tradiční lidové kultury. Program nabídne tinaření masek, divadelní vystoupení, doprovodné akce pro děti i dospělé a ukázky karnivalových oslav v zahraničí. Vstupenka stojí 50 Kč.

uniweb weby

Tradiční obchůzka masek, oblíbená česká lidová zvyklost, si zachovává svůj vlastní magický kouzlo v mnoha vesnicích naší země. V některých obcích u nás však tato tradice postupně upadá v zapomnění. Muzeum Vysočiny Třebíč se rozhodlo oslavu této historické tradice zpestřit a připravuje na první únorovou sobotu rozsáhlý program v Centru tradiční lidové kultury v třebíčské Cyrilometodějské ulici. Tuto událost si nenechte prosvištět - jelikož se koná již tento víkend!

Akce odstartuje úderem 13. hodiny a nabídne celou řadu atrakcí, jako tinaření masek, divadelní vystoupení zajímavých skupin a osvědčených interpretek, doprovodný program pro děti i dospělé, a nakonec i filmy o masopustních oslavách v zahraničí, jako je například proslulá brazilská karnivalová tradiční paráda. Návštěvníci se také mohou těšit na obligátní kulinářské pochoutky - nechybí smažené koblihy, bramborové placky a pro milovníky masových pokrmů - po skončení divadelního představení -pravá zabijačková hostina!

Díky nadšenému a odhodlanému týmu Roman Fabeš z Muzea Vysočiny Třebíč se již loni masopustní slavnosti zúčastnily stovky návštěvníků a jejich zájem předčil očekávání.

Vstupenky do Centra tradiční a lidové kultury budou jednotně 50 korun. Období masopustu začíná od svátku Tří králů a končí Popeleční středou, která má pohyblivý termín, protože vždy připadá na čtyřicátý den před Velikonocemi. Popeleční středou končí radovánky a začíná období půstu a rozjímání. Tato postní doba končí Velkým pátkem.

Spojení tradičních zvyklostí s moderním přístupem přesvědčuje větší část společnosti, že české masopustní slavnosti si zaslouží pozornost a úctu. Vsi a města na Brněnsku se sklánějí před tradičními hodnotami, které splývají ve všech generacích naší společnosti. Masopustní slavnosti na Vysočině se bude konat v sobotu , 14. února 2024. Je to ideální šance pro celou rodinu, aby se připojila k pestré společnosti místních obyvatel a užila si tradiční radovánky před začátkem postního období.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 24.01.2024 10:00



0 +
 

Hlavní zprávy