Ozvěny FolKaliště se blíží

Jarní cyklus Ozvěn FolKaliště, který tvoří tři koncerty, odstartuje pátek 10. února koncertem Mikiho Ryvoly, v pátek 17. března naváže vystoupení Malina Brothers a sérii zakončí koncert Pavla Dobeše & Tomáše Kotrby v sobotu 29. dubna.

uniweb weby

Na svůj druhý koncert do Kaliště přijede v pátek 10. února od 19.00 největší ikona a legenda trampské písničky – Miki Ryvola. „Vycházíme tak vstříc těm zájemcům, kteří se na jeho první vystoupení v roce 2014 u nás nedostali. Když se v Čechách řekne trampská píseň, nikdo z jejích znalců nemůže nevzpomenout na jméno Miki Ryvola. Jeden z posledních romantiků, jehož hlavní scénou bývaly táboráky v trampských osadách, vystoupí v pátek 10. února v rodném domě Gustava Mahlera od 19.00. Společně se svým bratrem Wabim napsali více než 500 písniček, na kterých vyrostlo několik generací muzikantů. Ryvolovky se staly opravdovou klasikou. Dokladem o jejich nadčasovosti je to, že se dodnes hrají a stále si nacházejí nové posluchače. Jen pro připomenutí písničky – Bedna od whisky, Tereza, Bodláky ve vlasech, Jarní kurýr, Letokruhy, Vodjíždím, Země tří sluncí, Mrtvej vlak, Tak už mi má holka mává, Hejno vran, Zvláštní znamení touha, Island, Sedmnáct dnů, Rychlé šípy, Já jsem tak línej, Poslední píseň, Rezavý šporny, … - jsou písničky, které zná téměř každý, kdo proseděl alespoň jeden večer u táboráku s kytarou. Po Wabiho smrti v roce 1995 přestal Miki téměř vystupovat. V posledních letech však pár koncertů uskuteční a my jsme rádi, že se nám naskytla možnost pozvat jej znovu do Kaliště,“ vysvětluje pořadatel Jiří Krutiš. Do Kaliště přijede Miki Ryvola za doprovodu skupiny Stráníci.

Malina Brothers
zahrají v Mahlerově rodném domě v Kališti v rámci cyklu Ozvěny FolKaliště v pátek 17. března od 18.00.
„Když bratři Malinové, tedy banjista Luboš (Druhá Tráva), kytarista Pavel (Žalman a spol.) a houslista Pepa (Monogram) před několika lety vyslyšeli přání fanoušků a založili kapelu Malina Brothers, do které přizvali kontrabasistu Pavla Peroutku (Spirituál Kvintet), vypadalo to na jednorázový projekt. Dvě vyprodaná turné a ohlas příznivců je nakonec zavedli podruhé do nahrávacího studia. Výsledkem je aktuální album Malina Brothers & Charlie McCoy. A jak už název napovídá, do rodiny předních hudebníků české country a folku přibyl legendárním nashvillský muzikant Charlie McCoy (Bob Dylan, Elvis Presley, Simon & Garfunkel, Johnny Cash, Roy Orbison, Ringo Starr...), bez nadsázky označovaný jako nejslavnější světový hráč na foukací harmoniku. Na albu posluchači uslyší, stejně jako na debutu, například několik dalších písniček od východočeského rodáka Mirka „Skunka“ Jaroše, jako Jsem holej, McLaren, nebo Jackson. Pět skladeb, z nichž dvě jsou úplně nové, přinesl McCoy. Ve zpěvu jednotlivých tracků se plynule střídá čeština s angličtinou. Kolekci zpívaných písniček doplňuje několik instrumentálek,“ dodává Jiří Krutiš. Aktuální album kapela představí v rámci zimní TOUR 2017 a přiveze ho také v pátek 17. března do rodného domu Gustava Mahlera v Kališti.

Video k novému albu


Pavel Dobeš & Tomáš Kotrba
vystoupí v sobotu 29. dubna od 18.00.  „Pavel Dobeš nás provede XXIV. pokračováním cyklu Ozvěny FolKaliště – rodák z Frýdlantu, začátky jeho působení jsou spojeny s ostravskými bigbeatovými kapelami, s nimiž hrál v 60. letech. Postupně se jeho zájem soustředil na country a folkovou hudbu (B-komplex, později Minimum), přechod k folku je spojen s prvním vystoupením na festivalu Folkový kolotoč v roce 1983, kde se představil písněmi Jarmila, Blažek, Hrušky, Krtci.Od poloviny 80. let vyvíjí intenzívní koncertní činnost, s Martinem Kratochvílem nahrávají Skupinové foto, opakovaně přijímá pozvání Miloslava Šimka do divadla Semafor, vystupuje v rozhlase a televizi.V repertoáru prošel Dobeš "ostravským obdobím", jeho písně se tematicky neomezují, způsob podání běžných námětů ze života se pohybuje od střízlivého konstatování až po hlouběji pojaté úvahy. Je autorem stovky písní, vydal 12 alb (Skupinové foto (1988), Zátiší s červy (1990), Zpátky do trenek (1992), Live (1993), Něco o Americe (1995), Průzkumný let (1997), 2CD Komplet (1999), K svátku (2001), Zum zum zum (2002), Banány (2006), 3CD Platinum Collection (2008), Koncert 1984 v edici Archívy se otevírají (2012).Pavel Dobeš, který v osmdesátých letech vyzvedl vysmívanou ostravštinu a vytvořil z ní módní vlnu, na kterou ještě po pětadvaceti letech stačí naskočit a vézt se, je jedním z mála folkových zpěváků, jehož písničky z předrevolučních let si ponechaly svou platnost do dnešních dnů.U Pavla Dobeše dominuje vlastní tvorba, interpretovaná za doprovodu akustické kytary, převážně dvanáctistrunné. Písně jsou melodicky i harmonicky velmi prosté, hlavní důraz je kladen na text, kytara hraje doprovodnou roli. V minulosti spolupracoval s kytaristou Milošem Dvořáčkem, který oživoval atmosféru koncertů výraznou gestikulací a hudebními groteskami. V současné době je jeho hudebním partnerem Tomáš Kotrba. Díky Múze, kterou Pavel Dobeš potkal „Za ledovou horou a černými lesy“, obohatil svůj repertoár o písničky Něco o lásce, Bleděmodře, Brhlík a Sojka, Složitě, Víte, vono, holky, O Pilníku, Svidříku..., atd. A protože na podiu a hlavně v hledišti je potřeba se smát nejen mezi slzami, ale i pěkně od plic, nastupují na scénu Jarmila, Pražce, Zpátky do trenek, Pašáci jdou do světa, Puerto Montt, Zum Zum a další. Ze svého výletu s ruksakem po Americe si Dobeš přiváží Niagaru, Denver, Lisu z N.Y.C., Californii, o kterých s úsměvem prohlašuje, že se jimi konečně zařadil mezi opravdové trampy. Mezi tzv. dumačky patří kupř. Pecky v čokoládě, Kostelíček, Papíroví draci, Vendelín Prouza či Na Pranýři,“ uzavírá Jiří Krutiš.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy