Patnáctý ročník benefice Zvednout kotvy, vyplouváme už ve středu

Patnáctý ročník veřejné benefice Zvednout kotvy, vyplouváme se uskuteční ve středu 31. srpna v areálu Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod. Pořádá ho Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod a Nadační fond pro hiporehabilitaci.

uniweb weby

Benefiční akce každoročně představuje laické i odborné veřejnosti prostřednictvím programu v parku Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě moderní psychiatrii a její některé léčebné metody, které pacientům psychiatrie poskytuje, a to jsou hiporehabilitace, canisterapie a arteterapie. Novinkou bude vystoupení hudebníků z Frenštátu, kteří návštěvníkům zahrají jazz a swing.

Hlavními tématy letošního patnáctého pokračování benefiční akce jsou dobrodružství s piráty a námořníky a také podmořský svět.
Každý návštěvník se může zapojit do nejrůznějších kulturních a tvořivých aktivit. „Snažíme se jít cestou netradičních činností – pečení staročeských placek, děti si můžou vyzkoušet rytířské boje nebo žonglování,“ upřesňuje program lékařka a garantka projektu Andrea Mašková.

Kulisu celého odpoledne budou tvořit piráti. Program s heslem Zvednout kotvy, vyplouváme potrvá do podvečerních hodin. V hudebně-dramatické hře se představí také starší pacienti, kteří by měli odevzdat pomyslnou štafetu. Pořadatelé tím chtějí vyzdvihnout význam přátelství a ohlédnout se za předešlými ročníky benefice.

Psychiatrická nemocnice pomáhá lidem všech věkových kategorií s nejrůznějšími duševními nemocemi a poruchami. Hiporehabilitace je forma léčby prostřednictvím kontaktu s koňmi. „Praktikujeme psychoterapii založenou na psychologických momentech, které vznikají mezi pacientem a koněm,“ uvádí Andrea Mašková. 

„Způsoby rehabilitace jsou různé, také požadavky na zvířata se liší. V oblasti, které se věnujeme, záleží na charakteru koně. Při práci využíváme převážně chladnokrevné koně s klidnějším temperamentem,“ upřesňuje Martina Mrštinová, zdravotnická pracovnice hiporehabilitace.

V areálu havlíčkobrodské psychiatrické nemocnice začíná benefice ve středu 31. srpna od 13.30. Program je určený pro kohokoliv, nejen pro zájemce, ale také pro rodiny s dětmi nebo bývalé pacienty. 
Nadační fond pro hiporehabilitaci, jehož jediným cílem je podpora vzniku a rozvoje hiporehabilitace v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod působí od roku 1998. 

Autorka: Natália Čerňancová, absolventka 12. ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2016




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy