Pštros se pohyboval u dálnice D1, ochránci z Pavlova ho odchytili

Ve čtvrtek 11. srpna dopoledne odchytávali dálniční policisté z Velkého Beranova pštrosa Nandu pampového, který se pohyboval v těsné blízkosti dálnice D1 u 142. kilometru ve směru na Brno a hrozil střet zvířete s auty.

uniweb weby

„Policejní hlídka zdálničního oddělení ve Velkém Beranově, která přijela na místo, zjistila, že oznámení od řidiče je pravdivé a že se zde skutečně pohybuje pštros. Policisté se snažili zvíře odchytit sami, aby zabránili případné kolizi s projíždějícími vozy. Po chvíli se jim skutečně pštrosa podařilo odchytit a udržet ho v bezpečném prostoru od dálnice. Mezitím operační důstojník telefonicky kontaktoval pracovníky záchranné Stanice Pavlov, kteří se dostavili na místo a živého pštrosa si od policistů převzali. Při zákroku nebyl nikdo zraněn. Pracovníci pavlovské záchranné stanice ale při odjezdu zmísta měli problémy se svým vozem, které jim vypovědělo službu. Proto jim dálniční policisté poskytli také nezbytnou pomoc a součinnost při odstraňování jejich nepojízdného vozidla zdálničního tělesa,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

„Chtěl poděkovat pracovníkům dálniční policie z oddělení Velký Beranov za profesionální zvládnutí situace. Chce to mít velkou kuráž odchytit a znehybnit zvíře150 cm vysoké a vážící přes 20 kg, jehož hlavní zbraní jsou dlouhé běháky,“ říká Zbyšek Karafiát ze záchranné Stanice Pavlov.

Pštrosa převzali pracovníci Stanice Pavlov, o. p. s., a aktuálně je v karanténním výběhu. „Nandu pampový je druh pštrosa, který pochází z Jižní Ameriky, u nás je chován v zoologických zahradách a zřídka i u soukromníků. 
Aktuálně hledáme původního majitele, pokud se nenajde, pokusíme se Nandu umístit do zoologické zahrady.
S dálniční policii spolupracujeme dlouhodobě, v letošním roce například u dravých ptáků a labutí zraněných po srážce s automobily.
V letošním roce poskytla Stanice Pavlov, o. p. s., pomoc již 360 živočichům. Zaměřujeme se zejména na pomoc živočichům z naší přírody, proto byl tento zásah i pro nás raritní,“ dodal Zbyšek Karafiát.

„Na dálnici D1 nebo v její bezprostřední se na Vysočině občas vykytují kromě tradiční lesní zvěře, jako je srnec, srna, divoké prase, také různá domácí zvířata, která jejich majitelé řádně a dostatečně nezajistí proti volnému pobíhání. Jedná se o zatoulané psy, z pastvin utečou krávy, býci, telata, ovce, kozy, kolem dálnice i na dálnici se v minulosti objevili také koně a před několika lety jsme museli řešit odchyt klokana, který utekl chovatelce a pohyboval se kolem středových svodidel na dálnici D1,“ uzavřela Dana Čírtková.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.08.2016 07:23




0 +
 

Hlavní zprávy