Rodák z Třebíče se představí v zámecké konírně třebíčského zámku

V Muzeu Vysočiny Třebíč bude ve čtvrtek 30. března v 17.00 slavnostně zahájena výstava Franta ve sbírkách českých soukromých sběratelů, kterou mohou zájemci navštívit konírně Zámku Třebíč do 11. června.

uniweb weby

Franta (vlastním jménem František Mertl), narozený roku 1930 v Třebíči, od ukončení studií žijící a tvořící v jižní Francii, patří k umělcům, kteří se prosadili na mezinárodní scéně. Jeho dílo je zastoupeno v předních světových muzeích a galeriích.

„Hlavním tématem Frantovy tvorby se stala figura zpodobovaná silně expresivním způsobem, kterého umělec dosahuje mistrnou kresbou v kombinaci s vytříbeným smyslem pro barvu. Ve svých obrazech a sochách reaguje na znepokojující události ve světě a napětí projevující se v dnešní společnosti, na slepé násilí, lidskou krutost, ničení a odcizení se harmonii a klidu, které se naopak snaží nalézat a ukázat.  Kromě silného uměleckého účinu vyzařujícího z jeho děl Franta svojí prací morálně apeluje na společnost a jednotlivce v ní, aby přehodnotil své naučené konzumní chování a pokusil se zpomalit a znovu objevit základní hodnoty života.
Výstava v zámecké konírně Muzea Vysočiny Třebíč je třetí prezentací Frantových děl v jeho rodném městě, tentokrát ze sbírek českých soukromých sběratelů,“ popsala Lucie Pálková z Muzea Vysočiny Třebíči.

Zájemci si mohou výstavu prohlédnout od úterý až neděle mezi 9.00 a 12.00 a od 13.00 do 17.00.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 27.03.2017 06:28




0 +
 

Hlavní zprávy