Romance s flétnou a harfou v Jaroměřicích

V úterý 9. srpna pokračoval XVIII. Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského 2016 v barokním Sále předků zámku Jaroměřice nad Rokytnou v pořadí druhým koncertem, výstižně nazvaným Romance s flétnou a harfou.

uniweb weby

Koncert mladých hudebnic - flétnistky Kristiny Vaculové, absolventky brněnské konzervatoře a Janáčkovy akademie múzických umění vBrně, členky Filharmonie Brno, spolupracující pravidelně skomorním tělesem Czech Virtuosi a harfenistky Ivany Švestkové-Dohnalové, absolventky studia oboru harfa na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, která od roku 2012 působí pedagogicky na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě – nabídl duet flétny a harfy. Inspiraci si vzal ve tvorbě významných světových operních skladatelů nejrůznějších historických období 18. a 19. století, k nimž řadíme jednoho z největších rakouských skladatelů klasické doby všech dob W. A. Mozarta (Adante C dur KV 315), polského skladatele a klavírního virtuosa období romantismu - „básníka klavíru“ F. Chopina (Variace E dur na téma Non piu mesta zopery Popelka G. Rossiniho), italského operního skladatele G. Donizettiho (Larghetto a Allegro g moll), francouzského skladatele J. Iberta (Pie'ce pro sólovou flétnu) a francouzského skladatele a varhaníka G. Fauré (Fantazie G dur op. 111). Zcela určitě k nim patří i němečtí skladatelé B. Hilse (Suita pro flétnu a harfu op. 6 – Adante, Bacchanale, Adagigo, Scherzo) a CH. W. Gluck (Orfeus a Eurydika – Rej blažených duší).

Čeští skladatelé 20. století byli na koncertě zastoupeni skladatelkou a pedagožkou Ivanou Loudovou (Dvě eklogy pro flétnu a harfu – Andante cantabile a Agiato) a hudebním skladatelem a dirigentem Zdeňkem Folprechtem (Malá suita ve starém slohu, op. 16 - Preludium, Air, Menuet a Finale).

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy