Sedlická přehrada - první česká přehrada s energetickým využitím vody

Po bezmála 90 letech existence proběhla v letech 2015–2016 první rozsáhlejší rekonstrukce koruny hráze Sedlické přehrady. Vodní dílo vzniklo ve 20. letech 20. století u Sedlice na Pelhřimovsku. Specifické je, že se jedná o první nádrž v českých zemích, jejíž funkcí bylo využití vodního toku pro účely výhradně energetické. V mírně pozměněné podobě zastává tuto funkci dodnes.

uniweb weby

Po výstavbě níže položené vodní nádrže Želivka – Švihov, která je od roku 1975 největší vodní nádrží ve střední Evropě, plní sedlická vodní nádrž vedle původní energetické funkce i funkci ochrannou, protože svojí polohou slouží i k předběžnému záchytu splavenin, které by se jinak dostaly do švihovské nádrže – hlavní zásobárny pitné vody pro Prahu a střední Čechy.

Rekonstrukce koruny hráze, která proběhla v letech 2015-2016, byla vyvolána potřebou zajištění jejího špatného technického stavu. Hlavním cílem byla obnova hydroizolační vrstvy pod vozovkou, kompletní sanace systémů na bezpečný odvod srážek z hráze a celková rehabilitace jejího vzhledu. 

Celé vodní dílo Sedlice bylo v hledáčku památkové péče už přibližně od roku 2010. Národní památkový ústav (NPÚ), územní odborné pracoviště (ÚOP)  v Telči byl iniciátorem návrhu na prohlášení tohoto díla za kulturní památku, které se začalo řešit během roku 2012. Ve stejnou dobu nezávisle na tom připravoval státní podnik Povodí Vltavy, vlastník a správce díla, rekonstrukci koruny hráze. Prvotní projekt vzniklý na začátku roku 2012 měl v úmyslu korunu hráze zcela změnit v novodobou typizovanou asfaltovou silnici s betonovými svodidly a vysutými ocelovými madly na místě původního zábradlí. 

V listopadu 2012 byla přehrada vodního díla Sedlice oficiálně prohlášena Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. Tento fakt umožnil, aby se památková péče jako další dotčená strana vložila do jednání o podobě rekonstrukce. Povodí Vltavy našlo pochopení pro výhrady vůči navrženému projektu obnovy, který počítal s odstraněním a nahrazením koruny hráze novodobou konstrukcí. Proto byly v průběhu roku 2012 a 2013 přepracovávány nové citlivější varianty rekonstrukce, až se nakonec dospělo k výslednému projektu, který v souladu se zájmy státní památkové péče zohledňoval původní konstrukce. 

Samostatnou a zajímavou kapitolou bylo řešení domku horní strojovny. Nabídla se možnost jej v rámci rekonstrukce koruny hráze transformovat tak, aby nedehonestoval hráz samotnou, jak to činil doposud. Finální verze plechového hranolového domku je minimalistickým a jednoznačně současným vstupem. Forma plechové konstrukce posazené do vyhlídky si nevyžádala žádné intervenční zásahy do hmoty hráze a je v podstatě kdykoli odstranitelná.

Akce rekonstrukce koruny hráze Sedlické přehrady byla ke konci stavební sezony roku 2015 téměř dokončena. Na počátek sezony roku 2016 se z technologických důvodů odložilo odstranění drobných vad, provedení povrchové hydrofobizace zábradlí a rovněž rekonstrukce nápisu z 20. let 20. století.

Autor je pracovníkem Národního památkového ústavu (NPÚ), územního odborného pracoviště (ÚOP)  v Telči



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 13.04.2017 09:34




0 +
 

Hlavní zprávy