Smetana oslavuje 200 let narozenin na stříbrné pamětní minci ČNB

Česká národní banka vydala stříbrnou pamětní minci ke 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Na lícu mince je nápis "Má vlast" a panorama Prahy, na rubu portrét Smetany.

uniweb weby

Ve znamení významného jubilea světově proslulého českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany Česká národní banka (ČNB) vydala novou pamětní stříbrnou minci. Ke 200. výročí narození tohoto významného hudebníka se jedná o druhou letošní dvousetkorunovou pamětní stříbrnou minci.

Medailér Jiří Hanuš navrhl sběratelskou minci. Lícová strana obsahuje nápis 'Má vlast' zakomponovaný do panoramatu Prahy a Hradčan, zatímco na rubové straně je portrét samotného Bedřicha Smetany. Vzhledem k tomu, že letošní rok je Rok české hudby, a 2. března uplynulo 200 let od narození Bedřicha Smetany, představení mince v Litomyšli bylo naprosto logické.

Velký zájem byl o zpracování mince na motivy života a tvorby Bedřicha Smetany mezi umělci. Odborná komise vybírala z celkem 41 autorských návrhů. Jak řekla členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková, nebylo to jednoduché, ale věří, že se výsledek bude líbit.

Centrální banka České republiky vydala celkem 21 500 kusů pamětních mincí, které mají dvě různá provedení. V běžné kvalitě je 7 700 kusů a dalších 13 800 kusů má kvalitu špičkovou. Mince mají průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů a byly vyrobeny Českou mincovnou ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Letos by měly tuto minci doplnit ještě další dvě pamětní stříbrné dvousetkoruny, které připomenou 350 let od úmrtí malíře Karla Škréty a 400 let od vydání Komenského mapy Moravy. V březnu se také otevře tematický cyklus Instituce České republiky. První dvě mince této edice v nominální hodnotě 100 Kč nabídnou motivy Nejvyššího státního zastupitelství a Bezpečnostní informační služby.

V roce 2024 ČNB plánuje vydat také dvě zlaté mince v nominální hodnotě 5 000 Kč, které se budou věnovat městům Olomouc a Moravská Třebová. ČNB také vydá pamětní stříbrnou minci 500 Kč z řady Slavné dopravní prostředky s motivem tramvaje T3. Přehled dalších plánovaných i dřívějších emisí je k dispozici v emisním plánu na období 2021–2025 na webu ČNB.

Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli do sládkovy rodiny a je považován za otce české národní hudby. Smetanova tvorba se vyznačuje hlavně láskou a vášní pro svou vlast, oslavuje českou kulturu a historii. K jeho nejznámějším operním dílům patří Braniboři v Čechách, Čertova stěna, Libuše či Prodaná nevěsta. Navzdory ztrátě sluchu v padesáti letech složil v té době své nejzásadnější dílo: cyklus šesti symfonických básní Má vlast inspirovaných českou krajinou a tradicemi.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy