Projekt Zebra se za Tebe nerozhlédne se vrací na Vysočinu

Od začátku letošního roku došlo podle informací policistů na Vysočině celkem 58 dopravních nehod s účastí chodců. Zemřeli při nich dva lidé, devět utrpělo těžké zranění a 57 chodců bylo při nehodách zraněno lehce. V jednadvaceti případech zavinil dopravní nehodu chodec. Celkem 18 nehod se stalo na vyznačeném přechodu pro chodce.

uniweb weby

„Trvalou snahou policistů na Vysočině je zvýšit bezpečnost chodců v silničním provozu. Proto policisté realizují různé preventivní akce, mezi které patří také celorepublikový projekt Zebra se za Tebe nerozhlédne. Projekt se realizuje v České republice v letošním roce už podeváté a stálými partnery projektu jsou BESIP a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky. Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu, aby si osvojovali dodržování základních pravidel bezpečného přecházení vozovky a vneposlední řadě také odbourávat mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce,“ přibližuje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Letošní podzimní část projektu bude proběhne na Vysočině od čtvrtka 1. do úterý 6. září, kdy budou policisté oslovovat chodce, především předškoláky a školáky u vybraných přechodů pro chodce a ptát se jich na správné a bezpečné přecházení po přechodu pro chodce. Pokud chodci na položené otázky odpoví policistům správně, obdrží od nich malý dárek související s dopravní tématikou.

„Pravidla pohybu chodců po komunikacích upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Chodec musí užívat především chodníku a tam, kde chodník není, se chodí po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky.
Chodci smějí jít v těchto případech nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. Vtéto souvislosti je zapotřebí připomenout, že velice důležité pro bezpečnost chodců je, aby byli zřetelně a včas vidět. Zejména za snížené viditelnosti je důležité, aby chodci používali vhodné oblečení s reflexními prvky, které zvyšují jejich viditelnost zejména pro řidiče motorových vozidel. Chodec je povinen při přecházení vozovky použít přechod pro chodce vždy, když je od něho vzdálen do padesáti metrů. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na komunikaci se chodec musí přesvědčit, zda může vozovku bezpečně přejít. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče náhlé změnit směr nebo rychlost jízdy. Nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec také nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce,“ vysvětluje Dana Čírtková.

Termíny projektu Zebra se za Tebe nerozhlédne za účasti policistů oddělení tisku a prevence

Místo

Termín

Čas

Jihlava, ulice Seifertova

1. září 2016

7.00-8.00

Jihlava, ulice Tolstého

2. září 2016

7.00-8.00

Jihlava, ulice Žižkova

5. září 2016

7.00-8.00



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 30.08.2016 11:00




0 +
 

Hlavní zprávy