Svatý Martin přijede na koni i do Havlíčkova Brodu

Tradiční svatomartinské průvody připravila mateřská centra při Oblastní charitě Havlíčkův Brod (OCH HB), Zvoneček v Havlíčkově Brodě a Rolnička ve Světlé nad Sázavou, v sobotu 12. listopadu sejdou zájemci v obou městech a vyrazí na slavnostní událost. Pořadatelé uvítají kohokoliv, kdo bude mít čas a chuť užít si společné setkání s jedinečnou atmosférou.

uniweb weby

„Svatomartinský průvod je v Havlíčkově Brodě už dlouholetou tradicí. Zvoneček byl dokonce mezi prvními mateřskými centry v České republice, která tuto tradici zahájila,“ prozradila koordinátorka havlíčkobrodského Mateřského centra Zvoneček Anna Doleželová. O oblíbenosti Svatomartinského lampiónového průvodu, jak se akce nazývá, svědčí vysoká návštěvnost – každý rok dorazí odhadem kolem šesti set lidí. Začátek je vsedmnáct hodin vhavlíčkobrodském parku Budoucnost. „Na úvod si děti ze Zvonečku nacvičily pantomimické představení sobrazy ze života svatého Martina. Přítomní si tak připomenou, kdo svatý Martin vlastně byl,“ vylíčila koordinátorka Zvonečku.

Poté už přijde na řadu zapálení lampiónků a samotný průvod, který půjde kolem rybníku Hastrman. Děti budou navíc rozdávat čerstvé svatomartinské rohlíčky, jež vpátek ráno společně připraví v Mateřském centru Zvoneček. „Na pečení rohlíčků zveme všechny zájemce, každá pomocná ruka přijde vhod. Začínáme už vosm hodin ráno,“ pozvala Anna Doleželová.

Možná právě neodolatelná vůně rohlíčků je jedním z důvodů, proč svatý Martin v sobotu 12. listopadu dorazí i do Havlíčkova Brodu spolu s družinou heroldů. Kpříjemnému setkání ovšem dopomohou nejen svatomartinské rohlíčky, ale i jiné drobné dobrůtky a teplé alkoholické i nealkoholické nápoje.

Mateřské centrum Rolnička ve Světlé nad Sázavou organizuje také několik let na svátek svatého Martina lampiónový průvod. „Akce patří kvelice oblíbeným, vždy dorazí přes čtyři sta lidí,“ řekla koordinátorka Rolničky Iva Vosyková. Sraz účastníků je naplánován na 17.30 v Pěšinkách. Odtud se půjde po cestě lemované svícemi, až se dorazí do parku, kde budou čekat pohádkové bytosti se sladkostmi za odměnu. Vítáni jsou nejen děti, ale i jejich rodiče, prarodiče, tetičky či strýčkové. S sebou je třeba si vzít vlastní lampiónky a hlavně chuť na podvečerní procházku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy