Světový Den mozku si v Třebíči připomenou tréninkem paměti

Celosvětový Den mozku letos připadl na sobotu 11. března. V Třebíči se při této příležitosti uskuteční od 13.00 do 17.00 Den otevřených dveří v mozkoherněv ulici L. Pokorného 24/28 a v pondělí 13. března v 17.00 workshop Zábavný trénink mozku v Informačním centru mládeže v budově u vlakového nádraží.

uniweb weby

„Málokdo si uvědomuje, že na zhoršení paměti působí stres, deprese, únava a také lidská lenost. Technologické hračky, jako jsou například chytré telefony, patří mezi zabijáky paměti,“ upozorňuje certifikovaná trenérka paměti Eva Fruhwirtová. K uvědomění si důležitosti naší paměti tak slouží Den mozku a Národní týden trénování paměti, který se koná po celé republice a startuje v pondělí 13. března. Trenéři paměti sdruženi v České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging  (ČSPTPMJ) připravují na tento týden desítky přednášek o mozku a trénování paměti. Přednášky jsou určeny pro veřejnost a jsou zdarma. 

V Třebíči vznikla první česká mozkoherna

V židovské čtvrti v ulici L. Pokorného v Třebíči vznikla vloni první česká mozkoherna. Lidé sem chodí trénovat paměť, koncentraci, prostorovou představivost, ale také verbální myšlení, kreativitu a schopnost odolávat stresu. Zábavné tréninky jsou kombinací mnemotechnik, moderních přístrojů, softwaru a také mozkohraček. „Netušila jsem, že trénink paměti může být zábavný. Naučila jsem se, jak se lépe soustředit a co vlastně soustředění znamená. Díky tomu mi jde práce lépe od ruky,“ prozradila Lenka Palánová z Třebíče. 

Trénink paměti není jen pro seniory

„Lidé si často myslí, že mají špatnou paměť, ale většinou to není tak zlé. Stačí jen zjistit, jak funguje a jak s ní pracovat. Studie ukazují, že paměťový výkon může být díky tréninku zvýšený i po pěti letech,“ potvrzuje trenérka paměti  Eva Fruhwirtová, která založila první českou mozkohernu v Třebíči.  Neurovědy přinášejí každý měsíc nové poznatky o mozku. Stále to je nejméně prozkoumaný orgán lidského těla. Přesto víme, že jeho trénování se pozitivně projevuje v běžném životě. Platí to pro zdravou populaci, ale také pro lidi, kterým je diagnostikována kognitivní porucha. Nesporný význam má trénování paměti u seniorské populace. „Trénování paměti je zvláště v mediálním prostředí spojováno se seniory, jako prevence Alzheimerovy choroby a také jako terapie po úrazech hlavy. Přitom praxe ukazuje blahodárný vliv tréninku a posilování kognitivních schopností také u zdravé populace,“ říká Eva Fruhwirtová. Trénování vede k minimalizaci problémů s pamětí. Lidé si zapamatují nákupní seznamy, telefonní čísla, PIN kódy a výrazně se zlepší zapamatování a vybavení jmen i tváří. 

Přehled přednášek najdou zájemci na webu www.trenovanipameti.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.03.2017 10:59




0 (1)
 

Hlavní zprávy