Transparentní financování Českého tenisového svazu

Český tenisový svaz (ČTS) vede Martin Stočes poté, co byli někteří členové, včetně šéfa, zadrženi za dotační podvod. Stočes usiluje o transparentní financování a obnovu důvěry ve svaz.

uniweb weby

Český tenisový svaz (ČTS) prochází obtížnou situací, když bylo několik jeho předních členů zadrženo a obviněno z dotačního podvodu a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Místo zadrženého Kaderky bude svaz vést dosavadní sportovní ředitel, bývalý deblový trenér a někdejší juniorský reprezentant Martin Stočes.

Stočes zdůraznil, že jeho hlavní prioritou v této kritické době je fungování svazu na sportovní úrovni. „Vstoupili jsme do intenzivního jednání s Národní sportovní agenturou s cílem zajistit a garantovat transparentní financování činnosti svazu v roce 2024. Cítím mimořádnou odpovědnost k mladým sportovcům, trenérům dětí, jednotlivým klubům i organizátorům turnajů všech úrovní a kategorií. Musíme jim dokázat, že Český tenisový svaz funguje a plní své povinnosti,“ uvedl Stočes.

Soud vyhověl návrhu státního zástupce, který se obával, že zadržení Kaderka a Flégl by na svobodě mohli ovlivňovat svědky procesu. Oba čelí až desetiletému vězení, přičemž vehementně popírají svou vinu.

Zbývající zadržené členy svazu, tajemníka Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení Hanu Baierovou a někdejšího předního deblistu Daniela Vacka, policie propustila a bude je stíhat na svobodě. Kaderku, Flégla a Baierovou policie obvinila z dotačního podvodu a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, Vacka je stíhán rovněž za dotační podvod, Fastra za pomoc ke zjednání výhody se sazbou dva až osm roků odnětí svobody.

Stočes bude muset provést ČTS krizovým obdobím, kdy je důvěra v jeho fungování hluboce otřesena. Ačkoliv jeho pozice sportovního ředitele a šéftrenéra získal teprve nedávno, v roce 2020, je nyní pověřen řízením celého svazu a obnovou důvěry ve sportování veřejnosti. Dochází k řadě intenzivních jednání s Národní sportovní agenturou a dalšími institucemi, aby zajistili transparentní financování a fungování svazu v roce 2024.

Důležitou rolí Stočese bude také ukázat mladým sportovcům, trenérům dětí, jednotlivým klubům i organizátorům turnajů, že Český tenisový svaz stále funguje a plní své povinnosti, přestože čelí vážným obviněním a problémům spojeným s dotačním podvodem a nesrovnalostmi v zadávání veřejných zakázek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy