V havlíčkobrodské galerii představí Annu Vojtěchovou

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pořádá v pátek 20. října v 16.00 v rámci Podzimního knižního veletrhu slavnostní zahájení výstavy Živý svět Anny Vojtěchové. Výstavu uvede Milena Klasová. Slovo hudbou doplní Vojtěch Vojtěch. Výstava potrvá do 26. listopadu.

uniweb weby

Anna Vojtěchová se narodila v Praze. Svůj domov a město vnímala jako místo plné hudby, příběhů, krásy, tajemství, bohaté historie i krásné přírody, které ji inspirovali k tvůrčí práci. Nejprve vystudovala umění a design hraček na uměleckoprůmyslové škole, po jejím absolvování pak animovaný film a grafiku na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze. 

V roce 1968 absolvovala Královskou akademii v Antverpách v Belgii a studovala na Akademii výtvarných umění v Hamburku, kde se seznámila se svým manželem Rolandem Baumgaertelem. Po návratu do Československa jí ale zahraniční studia nebyla uznána a ona sama musela VŠUP opustit. Rozhodla se tedy přestěhovat za svým manželem do Montrealu v Kanadě a o jedenáct let později celá rodina přesídlila do Ameriky. Na opačné straně zeměkoule navázala Anna Vojtěchová na svoji školní práci z roku 1968, kdy jako studentka třetího ročníku ateliéru filmové grafiky na VŠUP v Praze vytvořila dvanáct ilustrací pro film na téma indiánské pohádky Duhový had. A právě tyto ilustrace v Kanadě o deset let později, kdy jako výtvarnice na volné noze hledala práci, pomohly, zaujaly redaktorku prestižního nakladatelství Doubleday v New Yorku a tak začala spolupráce Anny Vojtěchové s tímto nakladatelstvím. Shodou okolností i její první ilustrační zakázka zde se tematicky vztahovala k indiánské legendě. Postupně jí oslovovala další kanadská, americká, ale také evropská nakladatelství a autorka se naplno zaměřila na ilustraci knih pro děti. Později si začala psát i texty a tak vznikla řada jejích autorských knih, z nichž si některé budou moci zájemci i na veletrhu zakoupit. 

Láska k přírodě a především k flóře ji přivedla k naučné ilustraci. Na procházkách se svými syny sbírala nejrůznější druhy rostlin a tyto pak výtvarně zaznamenávala. Její botanické ilustrace divokých květin všech ročních období se dočkala i druhého vydání v roce 2002.

Anna Vojtěchová ve svých ilustracích spojuje lásku k malování a přírodě s touhou vyprávět příběhy. Přibližuje tak dětem nejen v Americe jejich historické dědictví i tradice jiných národů. Za svou ilustrační tvorbu získala řadu ocenění včetně zlaté medaile NPPA za dětskou vědeckou knihu,“ přiblížil osobnost autorky Aleš Veselý z Galerie výtvarného umění vHavlíčkově Brodě.

Na výstavě v galerii si návštěvníci budou moci prohlédnout jak ilustrace k dětským knihám, tak i její výtvarné ztvárnění rostlin. Součástí výstavy budou i knihy a malé nahlédnutí do její dílny loutek. Expozice je přístupná do 26. listopadu.

Součástí doprovodného programu 27. Podzimního knižního veletrhu je beseda s česko-americkou ilustrátorkou Annou Vojtěchovou, která se uskuteční v pátek 20. října od 12.30 v Kulturním domě Ostrov v prostoru PEN.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy