Vysočina zná jména deseti nejlepších pedagogů z kraje

Rozvoj potenciálu žáků, motivace k učení ale i profesní rozvoj a práce pro odbornou učitelskou komunitu. Tyto a další předpoklady naplňuje desítka učitelů, která v pátek 13. října 2023 v historické aule Vysoké školy polytechnické Jihlava převzala ocenění Učitel Vysočiny 2023. V rámci ankety jsou oceněni ti nejlepší pedagogové základních a středních škol napříč Krajem Vysočina.

uniweb weby

Z návrhů podaných vedením škol a přihlášek vypracovaných jednotlivými učiteli a učitelkami vybírala devítičlenná komise odborníků z praxe. 

„Hodnotili čtyři hlavní kritéria. Kantoři museli popsat, jak své žáky a studenty motivují k učení, ukazují jim cestu k dalšímu rozvoji, nabízejí podporu a současně je vedou k odpovědnosti za vlastní učení. U oceněných pedagogů je stejně tak důležitý i profesní rozvoj, předávání zkušeností dalším učitelům a spolupráce s rodiči,“ přiblížil Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu. Pod jeho záštitou anketu vyhlašuje krajská příspěvková organizace Vysočina Education ve spolupráci s Krajem Vysočina.

Cílem ankety je podpořit prestiž učitelského povolání a zvýšit povědomí o náročnosti pedagogické práce

„Zároveň bychom rádi ocenili kvalitní pedagogy a připravili vhodné kandidáty z Vysočiny pro účast v odborné ceně Global Teacher Prize Czech Republic,“ doplnil Jan Břížďala. Národní ocenění každoročně získává trojice inspirativních kantorů. Letos se mezi pětatřicet finalistů probojovala i trojice zástupců z Vysočiny.

Ocenění Učitel Vysočiny 2023 získali:

  • Bretšnajdrová Květa, český jazyk, dějepis a výtvarná výchova

Gymnázium Moravské Budějovice

  • Flekalová Jana, informatika a výpočetní technika 

Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou

  • Hanáková Jana, matematika a pedagogika

ZŠ TGM, Moravské Budějovice

  • Husák Štěpán, dechové žesťové nástroje

ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem

  • Pilař Milan, český jazyk a literatura, základy společenských věd 

Střední průmyslová škola stavební ak. Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod

  • Rédlová Veronika, chemie, biologie 

Základní škola T. G. Masaryka Jihlava

  • Sláma Miroslav, informatika

Základní škola Nové Město na Moravě

  • Šenkýř Vlastimil, Ateliér keramiky a porcelánu – výtvarná praxe

Akademie – Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou

  • Turín Jan, UOV - pokrývač

Střední škola stavební Jihlava

  • Vydlák Václav, matematika a fyzika

Gymnázium Havlíčkův Brod

„Anketa Učitel Vysočiny ve své současné podobě navazuje na tradici drženou od roku 2019. Je přirozené, že v čase doznává inovací i změn. V letošním ročníku jsou mezi oceněnými pedagogy nejen kolegové z krajských středních škol, ale představujeme a oceňujeme i kolegy ze škol základních,“ upozornil na příjemnou změnu Jan Břížďala.

„Jsou to tisíce hodin, které děti tráví v přítomnosti svých pedagogů. Tedy s osobnostmi, které jsou jejich každodenním vzorem, mají vliv na jejich modely chování. Je chvályhodné, že o těchto lidech dáváme i prostřednictvím ankety Učitel Vysočiny vědět,“ uvedl senátor za Kraj Vysočina  Josef Klement.

„Vzdělání je hodnotou. Říká se, že vzdělání je také statkem, vyžaduje spoustu práce. Ocenění Učitel Vysočiny je poděkováním pro učitele, kteří vzdělání začínají pěstovat. Mým kolegům na vysokých školách pak jejich dobře položené základy umožňují, aby jejich práci šlechtili,“ doplnil Václav Báča, prorektor Vysoké školy polytechnické Jihlava.

Zdroj: TZ Kr-Vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.10.2023 16:30




0 +
 

Hlavní zprávy