Zadní synagoga v Třebíči se proměnila v promítací sál

Premiéru dokumentárního filmu Děti Antonína Kaliny v pátek 5. srpna v podvečer zhlédli v Zadní synagoze v Třebíči Kalinovi příbuzní, jeho obdivovatelé i zástupci třebíčské radnice a Kraje Vysočina. Významnými hosty byli také dva zachránění chlapci Naftali Ďuro Fürst z Izraele a Pavel Kohn ze Spolkové republiky Německo.

uniweb weby

 Oba dnes už staré muže zachránil v koncentračním táboře Buchenwald a historické prameny dokazují, že dal možnost žít dlouhý a plnohodnotný život dalším 900 chlapcům.

„Když už se jednou rozhodneš někomu pomoci i za cenu, že ti půjde o život, tvou existenci, tak nemůžeš vůbec čekat odměnu nebo vděčnost. Tobě musí stačit pocit, že jsi udělal dobrou věc a že jsi to udělal pro to, že jsi nemohl jinak. Protož seš takový. A právě takový Antonín Kalina byl,“ uvedl na slavnostní premiéře autor námětu a scénáře Stanislav Motl, který napsal i knihu Děti Antonína Kaliny. „On si do konce svého života vůbec neuvědomoval, že šlo o hrdinský čin, bral to jako povinnost,“ dodal Stanislav Motl.

Autor námětu se o činech Antonína Kaliny dozvěděl v polovině 90. let v Izraeli. Začal tedy pátrat, našel několik vězňů, kteří si na Kalinu pamatovali, ale dlouho se mu nedařilo najít příbuzné Antonína Kaliny. Až s pomocí Městského kulturního střediska Třebíč se mu to podařilo a ve filmu jsou výpovědi Kalinových neteří i synovce a dalších rodinných příslušníků.

V rámci slavnostního večera se o své vzpomínky na Buchenwald i Antonína Kalinu podělili dva zachránění chlapci – Naftali Ďuro Fürst a Pavel Kohn.

„Antonín Kalina byl vedoucím bloku číslo 66, kam jsem se nakonec také dostal. Věděl jsem, že vedoucím je potřeba se vyhýbat, byly to často velmi zlý lidé, kteří obyvatele bloku týrali, bili a chtěli se zavděčit vedení. Antonín Kalina ale ne, ochraňoval nás, staral se o jídlo a v rámci možností bezpečně nás dovedl do konce,“ vzpomínal Pavel Kohn.

Ve filmu vystupuje především Naftali Ďuro Fürst a osud jeho rodiny. „Já jsem se dostal do dětského bloku už velmi nemocný. Vůbec jsem o sobě nevěděl a byl jsem skoro mrtvý. Nakonec jsem proto skončil v nemocnici a na činy Antonína Kaliny si proto detailně nepamatuji. Vím jen, že byl vedoucím a zasloužil se o to, abychom já i můj bratr válku přežili,“ vysvětlil Naftali Ďuro Fürst.

Premiéra dokumentárního filmu z produkce ČT Ostrava bude v České televizi k vidění v polovině října.

Antonín Kalina byl třebíčský rodák, obuvnický dělník, prvorepublikový komunista a předválečný třebíčský radní. V koncentračním táboře v Buchenwaldu zachránil za II. světové války nejméně 900 vězněných chlapců před jistou smrtí.  Po válce o své záchranné akci veřejně nikdy nehovořil a byly to právě jeho "děti", které statečný čin jako první zveřejnily.  Jeho statečnost popisuje americký film Kinderblock 66 - Návrat do Buchenwaldu.

Dne 3. července 2012, 67 let od konce holocaustu a 22 let po jeho smrti, byl Kalina památníkem Jad vašem označen in memoriam za Spravedlivého mezi národy. Slavnostní ceremonii, při níž byla za přítomnosti tří přeživších „Kalinových dětí“ předána jeho příbuzným pamětní medaile a certifikát, uspořádalo 17. prosince 2013 v Praze velvyslanectví Státu Izrael v České republice.

V roce 2014 mu byla 28. října, u příležitosti udílení státních vyznamenání v den výročí vzniku Československa, prezidentem republiky Milošem Zemanem in memoriam udělena medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy