Zákaz předjíždění kamionů na D1

Od letoška je zakázáno nechat na nejoblíbenější dálnici v Česku. Dopravní značky montuje firma Zlínmark poté, co vyhrála výběrové řízení. Na dálnici bude celkem 250 nových dopravních značek za miliony korun. Instalace by měla skončit do konce května.

uniweb weby

V souladu s předpisy začínajícího letošního roku je zakázáno předjíždění kamionů na nejoblíbenější dálnici v Česku. První fáze tohoto předpisu se týká oboustranného úseku dlouhého 90 až 112 kilometrů a úseku o délce 141 až 182 kilometrů. Seznam těchto úseků bude do konce května rozšířen.

Od 6 do 22 hodin je na dalších 98 kilometrech předjíždění nákladními vozidly těžšími než 3,5 tuny zcela zakázáno. 'Platí to jako všeobecný zákaz předjíždění s výjimkou míst, kde se nacházejí více než dva jízdní pruhy, typicky na stoupáních,' vysvětlil Jan Růžička, tiskový mluvčí ŘSD.

Podle Růžičky bude pro řidiče nákladních vozidel a kamionů stále dostatek kilometrů mezi Prahou a Brnem, kde je předjíždění povoleno. 'Směrem do Prahy je možné předjet na 28 kilometrech a směrem do Brna na 38 kilometrech. To znamená, že možnosti předjíždění nejsou úplně vyloučeny,' doplnil.

Dopravní značení pro ŘSD instaluje Zlínmark, vítěz výběrového řízení. Celkem bude u dálnice postaveno 250 nových dopravních značek. Náklady na tento projekt by měly činit miliony korun a k jeho dokončení by mělo dojít do konce května.

Provoz bude během instalace značení mírně omezen. Při instalaci značení u krajnice bude vždy na daném místě uzavřen odstavný pruh. Umisťování dopravních značek mezi středovými svodidly vyžaduje větší intervenci.

Za Ředitelství silnic a dálnic poděkoval Policii za jejich spolupráci a za způsob, jakým se vypořádávají s dodržováním předpisů o dopravních značkách.

Úsek dálnice D1 se zákazem předjíždění nebude jediný v Česku, kde budou letos rozšířeny úseky se zákazem předjíždění pro nákladní vozy. Až do konce roku plánuje ŘSD instalaci značení také na dálnicích D2, D8 a D11.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy