Jak mohu zkontrolovat, jestli je auto, které kupuji, kradené?

Potřebujete vyměnit své staré auto za novější? Hledáte nějaké pěkné ojeté auto, které je v dobrém stavu? Brouzdáte v inzerátech, možná se vám jich i pár líbí, ale máte strach, že šlápnete vedle? Možná se dokonce bojíte, aby daný vůz nebyl kradený? Jak to ale zjistit a co udělat pro to, abyste se nenapálili a neskočili na lep nějakému podvodníkovi?

uniweb weby

Na to se společně zaměříme v tomto článku. Odborníci z CarVertical jsou tady pro vás a pomohou vám se zorientovat při nákupu ojetého vozu, abyste se nestali oběťmi zločinu!

Určitě to dobře znáte, potřebujete si pořídit jiné auto, protože to vaše už není spolehlivé a začíná stagnovat. Oprava sem, oprava tam, peníze létají, a tak pořád dokola! Říkáte si, že je na čase vyměnit svou berušku za pořádného brouka, jenže si nejste jisti, jak postupovat, když kupujete auto s historií, kterou ale neznáte? Co když zjistíte, že auto, které jste koupili, je kradené? Pokud z těchto věcí máte strach, je zcela oprávněný.

,Důvěřuj, ale prověřuj! Tohle pořekadlo platí u koupi ojetého vozu dvojnásob. Je potřeba si dobře promyslet, zda opravdu chcete podstoupit starosti s koupí ojetého vozu nebo raději investujete do nového. Pokud si ale přece jenom vystačíte s ojetinou, vyplatí se vám investovat čas i energii do hledání a zjišťování informací.

Není to jen tak, a na to je potřeba se připravit. V žádném případě byste neměli rovnou přijít a koupit, aniž byste si cokoliv prověřili. V těchto případech se opravdu nevyplatí nakupovat impulzivně, musíte myslet na to, že auto si kupujete na několik let. Vyplatí se tedy investovat čas a poctivě si vše ověřovat.

Nejspolehlivější metodou, jak nenaletět, je nechat vůz před koupí zkontrolovat zkušeným odborníkem. Ten si už poradí, a hlavně bude vědět co a jak zkontrolovat. Praxí ostřílený pracovník již pozná spoustu věcí na první pohled, což pro takového laika je španělskou vesnicí.

Pojďme se společně podívat na několik důležitých zásad, které je radno dodržovat při shánění ojetého vozu, abyste se vyhnuli koupi kradené káry. Když totiž koupíte kradené auto a přijde se na to, tak už je to jen váš problém a s nejvyšší pravděpodobností své peníze už nikdy neuvidíte. Přijdete tak o své investované úspory mrknutím oka.

Zjišťujte a ptejte se

Dlouho jste šetřili na své vysněné auto, a tak samozřejmě chcete, aby koupě proběhla v pořádku, bez problémů, a také samozřejmě co nejrychleji. O své našetřené peníze nechcete přijít, a tak je potřeba bedlivě věnovat pozornost zjišťování informací a ověřování pravdivosti údajů. Nebojte se prodejce zeptat na všechno, co vás zajímá, i kdyby to měly být ty nejdetailnější otázky.

Je to důležité, kupujete přece auto a ne ručník. Je dobré být vždy připraven. Až budete mít chvíli času, uvařte si kávu, pohodlně se usaďte, vezměte si tužku a papír a všechny otázky, které vás napadnou, si napište. Takhle na nic nezapomenete, a také díky svým připraveným otázkám můžete prodejce zaskočit. Můžete tak poznat, že něco tají.

Investujte do prověření

Zaplaťte si celkovou kontrolu vozu před jeho zakoupením. Budete mít jistotu, že auto bude kompletně a kvalitně zkontrolováno. Vyplatí se vám to víc, než kdybyste koupili zajíce v pytli, a poté zjistili, že je vůz kradený, nabouraný či jinak znehodnocený.

Obzvlášť si dejte pozor, pokud je vůz přivezen ze zahraničí. Taková kontrola u kvalifikovaného odborníka například definuje pravý stav vozu na základě dostupných záznamů vůči reálným defektům, stavu motoru a převodovky, dále při zkušební jízdě zjistí další nedostatky na podvozku a brzdách.

Dále se také měří tloušťka laku karoserie a kontroluje se technologie nátěrů. Tento proces odhalí různé opravy a skryté zásahy pod vrstvou barvy.

Dalším fíglem, jak zjistit nevhodný zásah do některého z dílů, je magneticko-práškovací technika, která detekuje povrchové a podpovrchové vady a jejich vizualizaci prostřednictvím změn magnetického pole v místě nehomogenity materiálu. Projeví se tak vady, které by člověk bez zkušeností a laickým okem nikdy nezaznamenal.

Podle výsledků z kontroly auta vám dokáže technik poradit i s případnými investicemi do budoucích oprav vozu, což může vést k vyžádání slevy u prodejce. Zaručeně je dobré do takových věcí bez váhání investovat nežli pak řešit nepříjemné následky.

Exekuce a zástavní právo

Nabízí se také prověřit, jestli majitel nepodléhá exekuci nebo zda je vůz předmětem zástavní smlouvy. Pokud majitel ručí svým autem za nějakou půjčku, která se ovšem nedočká splacení a vůz není řádně dle smlouvy vydán věřiteli, můžete očekávat nepříjemný proces exekučního výměru a následného zabavení vozidla, a to bez ohledu na to, zda jej původní majitel někomu prodal. Nejen, že byste tak přišli o své nové vozidlo, ale také o investované peníze.

Technický průkaz

Jako jednu z prvních věcí určitě zkontrolujte, zda údaje v technickém průkazu souhlasí s realitou. Je potřeba věnovat pozornost výrobnímu číslu, typu motoru a v neposlední řadě, barvě karoserie. Nejlepší je, pokud si zkontrolujete i totožnost prodejce skrze jeho občanský průkaz, takto poznáte, zda opravdu jednáte s aktuálním majitelem vozu.

Pokud se vám prodejce snaží předložit duplikát technického průkazu, bude za tím pravděpodobně nějaká levárna a už jen toto by vás mělo upozornit na to, že něco není v pořádku. Důvodem může být zamlčení původu vozidla, počet více majitelů, předchozí využití vozu jako taxi nebo pro účely autoškoly a podobně. Pozor hlavně na podezřele časté střídání majitelů vozu, obvykle v prvních měsících po přihlášení auta v ČR, to neznamená nic dobrého!

VIN kód

VIN kód je samozřejmě to nejdůležitější. Právě Vehicle Identification Number, tedy VIN kód, vám ihned prozradí, zda se shodují údaje v technickém průkazu s prodávaným vozem. Věděli jste, kde všude ve voze můžete tento kód najít? VIN kód najdete na různých místech automobilu. Například na krytu tlumiče, na podlaze, v zavazadlovém prostoru nebo na přepážce mezi motorem a kabinou auta. Dejte si velký pozor, aby VIN nebyl porušen nebo jestli část vozu, kde je běžně uveden, není zcela vyměněna. To je další znamení, že s vozem je něco špatně.

Také můžete zkontrolovat rok výroby, který najdete zakódovaný například na sklech,

bezpečnostních pásech, sedadlech, plastových dílech, alternátoru, nádobkách provozních kapalin apod. Pokud mají například skla všude stejné kódy a pod nimi jedno stejné číslo, pak by mělo být vše v pořádku. Pokud tomu tak není, může to znamenat, že sklo bylo vyměněno například po havárii.

Projeďte se a prohlédněte auto

Samozřejmostí je si kupovaný vůz projet. Právě při zkušební jízdě pozorně poslouchejte a vnímejte neobvyklé zvuky a jiné zvláštnosti. Bouchání, cukání, cvakání, prostě cokoliv, co není obvyklé. Motor může mít problém vyjet kopec, řadička drhne a podobně. Vyzkoušejte různé terény. Krásně rovné silnice i problematická místa, prověříte tak, zda je auto spolehlivé. Důkladně také prohlédněte prostor okolo motoru, zaměřte se na to, zda někde nejsou viditelné úniky kapalin. Nezanedbejte ani základní vlastnosti jako světla, topení, klimatizace, funkčnost oken apod.

Laik nebo člověk alespoň trochu zapálený do aut určitě dokáže sám vystopovat pár základních věcí, již při projížďce vozidlem. Denní světlo nebo zářivky napomohou vidět nesrovnalosti v barvě či odstínu laku. Všimnout si můžete také stop broušení tmelicích a kytovacích hmot pod lakem, drobných bublinek, promáčklinek, kontrolujte také hranky na laku v ohybech a v okolí těsnicích a ukončovacích lišt, pro příklad u dveří, oken nebo na blatnících.

Je možné, že auto zažilo před prodejem různé situace, pokud je kradené, asi vše nebude tip ťop, a tak není od věci zkontrolovat i stopy po zatopení. Napoví vám místa pod plastovými částmi interiéru, můžete najít třeba zbytky písku, bahna a dalších nečistot. Klidně rozeberte i čalounění ve dveřích a důkladně prohlédněte i prostor pod ním. Koberce, sedačky nebo prahové lišty, to jsou další místa, která mohou ledacos prozradit.

Často se také zapomíná na kontrolu pod přístrojovou deskou, i zde je možnost, že naleznete něco podezřelého. Pokud se vůz setkal s vodou více než jen v rámci deště, je možné, že izolace začne povolovat a oxidovat, což pak vede k nefunkčním elektricky ovládaným částem vozu.

Podezřelé sváry

Odlišné a nepravidelné sváry jsou indikátorem neodborného zacházení s díly vozu. Pokud na takové sváry narazíte, může to znamenat, že je auto po havárii. Protože po zacházení s částmi vozu nelze sváry uvést do původního stavu, tmel je hrbolatý, bude mít nepravidelný tvar a pravděpodobně se bude jednat o jiný druh tmelu, než který byl použit jako originál při výrobě vozu.

Dalším důvodem odlišných svár může být cílená výměna dílů kvůli VIN kódu. Také jiný odstín dílů je znakem, že něco není v pořádku.

Stočený tachometr

Ačkoliv si to možná nemyslíte, stáčení tachometru a snižování najetých kilometrů je opravdu častý problém, a to nejen u kradených aut. Prodejci ojetých vozů samozřejmě chtějí dostat co nejvíce peněz, a tak často zkoušejí různé nelegální finty, jak zvýšit cenu. Když narazíte na krásné a perfektně funkční ojeté auto, ale stav tachometru je podezřele nízko, přestože cena je vysoká, je to první znamení, že byste měli důkladně zkontrolovat historii vozidla.

Právě jste našli na super inzerát s 10 let starým ojetým vozem, který na první pohled vypadá jako nový, je za skvělou cenu, a ještě má málo najeto? Pak raději ruce pryč. Když už někdo ukradne auto, určitě si dá práci se stočením tachometru a dalšími ,,úpravami“, aby získal co nejvíce peněz.

Náročnější kontrola u dovezeného vozu

Profesionální zloděj aut už dávno ví, že pokud doveze do ČR vůz například z Francie, bude ho při procesu legalizace deklarovat jinou zemí, například jako z Nizozemska. Jednoduše bude chtít co nejlépe zahladit stopy, a tak neponechá nic náhodě a změní pravou zemi původu. Ale tady pozor! Pokud jste prozíraví, necháte si zkontrolovat vůz v registru odcizených vozidel dle země původu, a to je v pořádku. Bohužel v tomto případě vám to bude k ničemu, protože auto je reálně dovezeno z Nizozemska, vy ale máte informaci o Francii, tam auto nebude jako kradené vedeno. Nabydete tak dojmu, že je vše v pořádku a najednou vám v garáži stojí kradený vůz.

Servisní kniha

Poskytl vám prodejce k vozu i servisní knihu? Jsou tam vyplněny všechny potřebné údaje i razítka? Skvělé! Ale i tak není vyhráno. Servisní kniha se dá snadno zfalšovat, a tak pokud narazíte na čisté listy, mohou být falešné. Myslete také na to, že pokud jsou všechny strany popsány stejným rukopisem, je to krajně podezřelé. Uvedené informace si můžete zkontrolovat tak, že zavoláte do autorizovaného servisu a podle VIN kódu si ověříte pravdivost údajů.

Doporučujeme kupovat automobil pouze u takového prodejce, který již má nějakou historii prodejů a nejlépe je i pozitivně recenzován a doporučován. Na koupi auta přes inzerát nebo od dovozců ojetin raději zapomeňte – tohle jsou právě ti nedůvěryhodní prodejci, kteří většinou obchodují s problematickými a nespolehlivými vozy

Rekapitulace

  • Při shánění ojetého vozu nic neuspěchejte a raději buďte systematičtí, předejdete tak mnoha starostem

  • Vždy si u takového vozu zjistěte co nejvíce informací a pokuste se být trpěliví

  • Pokud sami dobře nerozumíte automobilům, raději si vše předem ověřte přes dekodér CarVertical a následně budete mít v ruce vše, co potřebujete, abyste nenaletěli

  • Dejte přednost ověřeným a důvěryhodným prodejcům, před těmi s pochybným jednáním

Závěrem

Kéž by ke koupi auta stačilo vybrat pouze značku, hezký vzhled a příjemnou cenu. To by bylo ale extrémně jednoduché, ale tak to v životě bohužel nechodí. V každé situaci je potřeba být obezřetný, o to více při koupi ojetého vozu. Nepodceňujte přípravu a myslete na to, že auto by mělo být co nejspolehlivější, nejbezpečnější a mělo by vám spíše život ulehčovat, než ztěžovat.

Pokud na koupi nového vozu spěcháte, raději se rovnou svěřte do rukou odborníků, než abyste se spálili a následně řešili spoustu nepříjemností. Právě s tímto vám pomůže náš VIN dekodér, který je dostupný pro každého a je online, takže zkontrolovat ojetý vůz můžete kdykoliv a z pohodlí svého domova.

Možná jste po dočtení článku zaskočeni, co všechno je potřeba při pořizování ojetého vozu zapotřebí hlídat. My to zcela chápeme. VIN dekodér vám za pár okamžiků prověří historii ojetého vozu. Stačí zadat VIN kód a za chvíli víte, jak na tom dané auto je. Zvládne to každý a ověřit si tyto údaje můžete kdykoliv.

Autor: Mediální skupina Region24 (REGIONVYSOCINA) Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy