Průměrná cena povinného ručení je na rekordním minimu – jak změnit to současné?

Cena povinného ručení je momentálně na svém rekordním minimu. Zákonné pojištění auta má nyní hodnotu 6517 Kč, před rokem to bylo o tisíc korun více. Většina pojišťoven však nyní ceny povinného ručení stanovuje na základě různých kritérií. O jaká kritéria se jedná, a jak změnit současné povinné ručení?

uniweb weby

Pod názvem povinné ručení se skrývá zákonné pojištění auta. Toto pojištění kryje škody na voze poškozeného v případě nehody. Povinné ručení se musí sjednat pro každé vozidlo, které je provozováno nebo ponecháno na pozemní komunikaci.

Povinné ručení je také ukryto pod názvem pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Více o povinném ručení nabízí web www.123ruceni.cz, na kterém je mimo jiné k nalezení také kalkulačka pojištění auta či ceník povinného ručení.

Cena povinného ručení v srpnu klesla na minimum, jedná se však o cenu průměrnou. Ceny se již pár let nemění celoplošně – většina pojišťoven je určuje na základě různých faktorů. Segmentace sazeb povinného ručení se stanovuje např. podle věku a místa bydliště řidiče.

Mezi další kritéria, která ovlivňují ceny povinného ručení, patří i stáří vozidla, počet ujetých kilometrů a další parametry. Povinné ručení kryje škody na majetku a zdraví třetích osob, které byly způsobené při provozu automobilu. Povinné ručení kryje i asistenční služby.

Image title

Jak změnit současné povinné ručení?

Existuje hned několik možností, jak změnit současné povinné ručení. Jednou z nich je vypovědět smlouvu do dvou měsíců od jejího uzavření. Jedná se o jednoduchý způsob, při kterém není třeba udávat žádné důvody.

Další možností je podat výpověď na konci pojistného období. Pojistné smlouvy se obvykle uzavírají na období jednoho roku. Konec tohoto období tak může být využit ke změně povinného ručení. Výpověď však musí být podána alespoň šest týdnů před koncem.

Řidič může také podat výpověď do 3 měsíců od oznámení pojistné události. Toto je možné udělat v případě, kdy člověk není spokojen se způsobem, jakým jeho stávající pojišťovna vyřídila pojistnou událost.

Změnit povinné ručení je možné i v případě, že pojišťovna změní ceník povinného ručení navýší cenu pojistného. Poté, co obdrží oznámení o novém ceníku a změně pojistných podmínek, má řidič jeden měsíc na výpověď smlouvy a může změnit stávající pojišťovnu.

Na co při změně povinného ručení dát pozor? Jednoznačně na to, že každá výpověď smlouvy musí být písemná. Po výpovědi smlouvy je také nutné odevzdat tzv. zelenou kartu, neboli doklad o tom, že má řidič uzavřené povinné ručení.

Je dobré mít na paměti, že povinné ručení je nutné mít sjednané stále. Je proto vhodné naplánovat si změnu povinného ručení tak, aby na sebe stará a nová smlouva plynule navazovaly.

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy