3 tipy, jak se ponořit do tajů investic, i když nejste finanční experti

Nějaký pátek už vyděláváte a přemýšlíte, co s nastřádanými penězi? Pokud se příliš nevyznáte ve světě financí, nezoufejte a přečtěte si několik jednoduchých tipů, jak chytře zhodnotit své peníze.

uniweb weby

Nechat své peníze, aby samy vydělávaly, zní téměř jako sen. Pokud ale nejste zrovna experty na poli financí a slovo investice vám nic neříká, využijte naše tipy, které vám pomohou zorientovat se ve světě financí. Považujete se spíše za nesmělého investora nebo toužíte po vysokých výnosech a jste ochotni podstoupit i určitá rizika?

1. Spořicí účet

Spořicí účet je ideální volbou, pokud nechcete se svými financemi nikterak riskovat. Zřízení spořicího účtu má však několik nevýhod. Úroková sazba bývá malá, obvykle činí něco kolem 1 %, zúročené období ovšem bývá krátkodobé (třeba na půl roku). A protože inflace je zrádná a příliš nízký úrok ji nemusí pokrýt, můžete kvůli ní naopak prodělat.

Podívejte se na ilustrativní příklad:

  • Na spořicí účet vložíte částku 50 000 Kč súrokovou sazbou 0,5 %,

  • počítejte se 3 % v rámci inflace za rok,

  • Suma sumárum vychází inflace 1 500 Kč za rok,

  • Banka vám sice vydělá 250 Kč za rok, ta ale nepokryje ani částku za inflaci.

  • Do budoucna počítejte s tím, že se situace bude zhoršovat. Tedy inflace poroste a vy proděláte.

2. Akcie

Akcie jsou zajímavou investicí v poměru rizik a výnosů, a to zejména zdlouhodobého hlediska. Pokud s akciemi začínáte, ponořte se do tajů tuzemských burz, které mají poměrně nízké poplatky. Nevýhodou je, že domácích burz není tolik. Těžko si tak sestavíte široké akciové portfolio. Oproti tomu mezinárodní burza přináší více možností, ale také vyšší poplatky. Investovat začněte klidně jen s několika tisíci. Počítejte však s tím, že ovládnout burzovní magii vám nějaký čas rozhodně zabere.

Tip: Z investic do akcií si můžete vytvořit pasivní příjem v zajímavé výši. Společnosti akcionářům totiž pravidelně vyplácejí tzv. dividendy, a to i dlouhodobě.

S akciemi začněte trénovat na nižších částkách, abyste nezbankrotovaly hned v prvních dnech. A nezapomeňte, základní investiční pravidlo zní – nikdy nesázejte všechno na jednu kartu.

3. Koupě nemovitosti

To, zda se vyplatí investovat do nemovitosti k pronájmu, závisí na několika faktorech. Ceny bytů ve velkých městech nebo žádaných lokalitách se šplhají do řádů milionů korun. I proto je lepší porozhlédnout se po nemovitosti spíše v menších městech. Nájemné možná nebude tak vysoké jako například v Praze, z dlouhodobého hlediska se však jedná o poměrně spolehlivý příjem.

Tip: Aby se vám koupě nemovitosti vyplatila, spočítejte si návratnost vaší investice a procento zisku, které vám byt ročně vynese.

Zdroj foto: unsplash

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 28.01.2021 18:50



0 +
 

Hlavní zprávy