Češi, kteří mají podpojištěné domy, o tom často ani neví

Jakkoliv se pojištění bydlení jeví jako naprostý základ v kontextu tlumení finančních dopadů negativních událostí, jen třetina z pojištěných Čechů má správně nastavenou pojistnou částku.

uniweb weby

To znamená, že v případě pojistné události by na opravu nebo obnovu domu nemuseli dostat dostatek peněz. Pojištěnou nemovitost má přitom více než polovina populace.

Podle průzkumu České asociace pojišťoven z roku 2023 má pojištěnou nemovitost 56 % Čechů. Zdá se to jako vysoké číslo, ale jen 33 % z nich má pojištění nastavené na správnou hodnotu. To v praxi znamená, že 15 % Čechů má svůj dům pojištěný na méně než polovinu jeho skutečné hodnoty!

Problém je v tom, že ceny nemovitostí v posledních letech strmě rostou. Zatímco v roce 2012 vyšel průměrný dům na 2 miliony korun, dnes jsou to již 4 miliony. Takže ten, kdo se pojistil na původní hodnotu a pojistnou smlouvu nikdy neaktualizoval, má stále pojištěný dům na 2 miliony. V případě požáru nebo jiné pojistné události pak pojišťovna na opravu uvolní jen polovinu peněz.

Češi o podpojištění většinou nevědí a neřeší ho

Mnoho Čechů si vůbec neuvědomuje, že jejich dům je podpojištěný. V průzkumu ČAP uvedlo 64 % respondentů, že považují své pojištění za dostatečné. Zdá se, že si lidé ani neuvědomují, jak moc se ceny nemovitostí v posledních letech zvedly.

Dalším problémem je, že Češi svá pojištění často neaktualizují. Polovina smluv na pojištění nemovitostí byla uzavřena před rokem 2012 a z nich 10 % nikdy nebylo aktualizováno. To znamená, že u těchto smluv je pravděpodobnost podpojištění ještě větší.

Jak se podpojištění vyhnout?

Chcete-li se podpojištění vyhnout, musíte pravidelně aktualizovat svou pojistnou smlouvu. Ideální je dělat to každé 2-3 roky, nebo vždy, když se výrazně změní hodnota vaší nemovitosti (např. po rekonstrukci).

Další možností je uzavření takového pojištění domácnosti, které je navrženo, aby k podpojištění nedocházelo. Daný koncept využívá například produkt Bezpečný domov PLUS od SV Pojišťovny.

Pokud riziko podpojištění nepodceníte, pak vás žádná pojistná událost nezaskočí. Zmíněné pojištění si sjednáte online v pohodlí domova třeba hned teď.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
UNIWEB - weby od lidí pro lidi

Hlavní zprávy