Co dělat, když cítíme první příznaky chřipky a nachlazení

V období podzimu je náš imunitní systém vystaven velké výzvě. Výskyt onemocnění je velmi častý, mnohdy se nákaze bohužel nevyhneme. Proto je dobré vědět, jak postupovat, když pocítíte první příznaky chřipky či nachlazení. Můžete tak zmírnit průběh onemocnění a rychleji se dostat zpět do kondice.

uniweb weby

Prvotní příznaky

Škrábání v krku, kýchání, rýma, či bolest hlavy – nejčastější příznaky, dle kterých poznáme, že jsme nemocní. Přidat se může také zvýšená teplota, ucpaný nos, kašel, celková únava a vyčerpání či nechutenství. V takovém případě je nejlepší vzít si volno a dopřát si klid. Pokud totiž s léčbou začnete již v počátku onemocnění, můžete výrazně zkrátit dobu jeho trvání a předejít dalším komplikacím.

Průběh onemocnění

Nachlazení lze rozdělit do tří fází. První z nich je nástup onemocnění, kdy začínáte pozorovat první příznaky. Během několika dní plynule nastává druhé fáze. Při té nastává vrchol nachlazení. Typické jsou nepříjemné příznaky jako je rýma, kdy se ani chvilku neobejdete bez kapesníku, či dráždivý kašel. Příznaky postupně odeznívají a přichází fáze tři. Průběh onemocnění může být u každého jinak rychlý. Náš imunitní systém si musí poradit s viry, což lze jen stěží urychlit. Nezbývá proto, než se vybavit léky na rýmu a kurýrovat se. Nachlazení u dětí má zpravidla podobný průběh jako u dospělých.

Horší průběh má chřipka. Toto onemocnění přichází většinou velmi rychle. Nebezpečná je chřipka dětí, jak poznat chřipku napoví náhlý nástup příznaků. Mezi ty patří horečka u dětí, bolest hlavy, svalů, kloubů. Horečka a kašel u dětí jsou velmi nepříjemné. Doma by vám neměl chybět sirup na kašel pro děti, který uleví od příznaků. I pro dospělé chřipka může být velmi nepříjemným onemocněním. Mějte proto v zásobě léky na kašel, bolesti a horečku i pro dospělé.

Léčba a mírnění příznaků

Nachlazení je virovým onemocněním, stejně tak jako chřipka. Léčba se proto zaměřuje na řešení symptomů. S tím vám pomohou právě zmíněné léky. Při nachlazení pomohou léky proti rýmě a kašli, případně bolestem hlavy. U chřipky je důležité hlídat tělesnou teplotu, mnohdy náhle stoupá až nad 38,5 °C. Je proto důležité mít připravené i léky na horečku. Vhodná je kyselina acetylsalicylová, tato léčivá látka tlumí bolesti, snižuje horečku a má protizánětlivé účinky.

Klidový režim

Pokud onemocníte, je třeba nastavit klidový režim a co nejvíce odpočívat. Velmi důležitý je zdravý spánek, který vám pomůže v boji proti onemocnění. Neobejdete se tak bez kvalitní matrace a alespoň 7-8 hodin spánku. Vyplatí se pořídit pratelný potah na matraci. Viry totiž mohou zůstávat v prostředí, je proto důležité udržovat čisté lůžko a po odeznění nemoci vyprat lůžkoviny a potah matrace.

Posílení imunity

Na podzim je nachlazení a chřipka velmi častá, je proto důležité myslet i na podporu imunity. A to ideálně ještě předtím, než onemocníte. Imunita nás totiž chrání před viry a bakteriemi. Oslabená imunita je skvělou příležitostí pro všechny patogeny, organismus je proto velmi náchylný. Po celý rok byste měli věnovat pozornost posílení imunity.

Nejjednodušší způsob, jak posílit imunitu, je užívání doplňků stravy. Užívejte vitamíny na imunitu, nejkomplexnější jsou multivitaminy. Právě vitamíny na imunitu působí příznivě a posilují imunitní systém. Dostupné jsou samozřejmě také multivitaminy pro děti a sirup na imunitu pro děti, které nabízí efektivní způsob posílení imunity dětí. Právě ty jsou na podzim často nemocné, návrat do školního kolektivu je pro organismus náročný.

Nejdůležitější je prevence – posílení imunity díky vitamínům a dalším doplňkům stravy. Pokud se však onemocnění nevyhnete, dopřejte si dostatek odpočinku a vybavte se léky, které vám pomohou zvládnout příznaky onemocnění.

Zdroj obrázku 1: Africa Studio / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Prostock-studio / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 3: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 4: Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy