Čtyři desítky hasičů cvičily v Jaderné elektrárně Dukovany

Přes čtyřicet hasičů a sedmnáct hasičských aut přijelo v pondělí 10. října ráno se zapnutými majáky do Jaderné elektrárny Dukovany na součinnostní cvičení. Cílem výcviku bylo ověřit součinnost a fungování vzájemného spojení mezi hasiči Kraje Vysočina, Jihomoravského kraje a hasičů JE Dukovany.

uniweb weby

Nedílnou součástí bylo otestování vzájemné komunikace a efektivního využití technického a personálního zajištění jednotlivých hasičských jednotek a procvičení spolupráce a komunikace se záchrannou skupinou.
„Komunikace je při takovémto hromadném zásahu velice důležitá a z hlediska elektrárny prioritní“, řekl Libor Hanuška, náměstek pro Úsek IZS a operační řízení HZS Vysočina. „Odzkoušeli jsme také hromadný příjezd velkého množství hasičské techniky záložním vjezdem elektrárny a výdej prostředků, které při vjezdu máji hasiči obdržet, což je pro zasahující hasiče velmi důležité“, doplňuje.
Ve scénáři cvičení byl simulován dopad letadla do areálu JE Dukovany a následné řešení požáru objektu reaktorovny čtvrtého reaktorového bloku. Jednou z částí cvičení tak bylo ověření využití výškové techniky pro provedení zásahu.  „Vysokozdvižná plošina, kterou v elektrárně máme, dosahuje do výšky 44 m, což je pro většinu objektů v elektrárně dostačující.  Dnes jsme cvičně z Brna povolali druhý s dosahem 50 m, což je výška střechy reaktorovny, na kterém jsme zřídili pozorovací a naváděcí stanoviště“, sdělil Josef Čapek, velitel HZS EDU.
Cvičení se zúčastnilo celkem 17 zásahových vozidel se 42 profesionálními hasiči. Sjely se Hasičské záchranné sbory z Brna, Ivančic, Rosic, Náměště nad Oslavou, Třebíče, Jihlavy, Mohavských Budějovice, Moravského Krumlova a Hrotovic.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy