Devadesátka úspěšných žáků základních i středních škol obdržela titul Talent Vysočiny 2018. Někteří získali celoroční krajská stipendia

Každoročně Kraj Vysočina na konci školního roku oceňuje nejlepší žáky základních a středních škol v pěti různých zájmových a studijních kategoriích.

uniweb weby

Každoročně Kraj Vysočina na konci školního roku oceňuje nejlepší žáky základních a středních škol v pěti různých zájmových a studijních kategoriích. Za aktuální školní rok se sešlo 180 návrhů na ocenění z celého kraje, nominační komise doporučila k udělení titulu Talent Vysočiny celkem devět desítek dětí, které si odnesly jednorázovou odměnu ve výši tisíc korun. „Devět talentů navíc od Kraje Vysočina získá celoroční desetiměsíční stipendium. Nejvyšší studijní ocenění spojené opět s finanční odměnou – Cenu hejtmana Kraje Vysočina jsme letos udělili akordeonistce Anně Zajíčkové, lingvistovi Jáchymu Šidlákovi, technickému talentu Pavlu Kopřivovi a sportovkyni Dominice Hronové,“ informovala radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Oborová ocenění Talent Vysočiny

Humanitní obor

  • Základní školy – Ivo Rizák, ZŠ Pelhřimov, Komenského, talent v anglickém jazyce

  • Střední školy – Matěj Doležálek, Gymnázium Dr. A. Hrdličky, talent v anglickém jazyce

Umělecký obor

  • Základní školy – Michaela Šrámková, ZUŠ J. V. Stamice, Havlíčkův Brod, talent ve hře na akordeon, ocenění Talent Vysočiny získala už potřetí

  • Střední školy – Hana Kuželová, konzervatoř Brno, talent v klasickém zpěvu a hře na violu

„Velice ráda abych získala umělecké angažmá v zahraničí, to je můj cíl do budoucna. Ale aktuálně bych ráda zpívala v Brně, kde je velice kvalitní sbor,“ říká sympatická a talentovaná Hana Kuželová.

 

Technický obor

  • Střední školy – Jan Šimůnek, Gymnázium Havlíčkův Brod, talent ve fyzice, rototice a elektronika

„Baví mě internet věcí, tam vidím nový trend, rozvíjí se, je tu a bude tu stále víc. Baví mě točit i videa, která umisťuju na internet,“ prozradil oceněný Jan Šimůnek.

 

Přírodovědný obor

  • Základní školy – Eva Feldbabelová, ZŠ v Jemnici, talent v astronomii a fyzice

  • Střední školy – Filip Novotný, Gymnázium Jihlava, talent v astronomii a fyzice

„Objevil jsem dvacet nových astronomických objektů, za tímto účelem si sám píšu IT programy, které nové objekty vyhledávají. Předpokládám, že dvacet není konečné číslo,“ prozradil Filip Novotný.

„Jako malá jsem se do vesmíru chtěla opravdu hodně podívat, ale teď už mě cestování mez planetami neláká, snad bych kývla na spolupráci s vesmírnou agenturou a neodmítla spolupráci na přípravách vesmírné výpravy,“ říká Eva Feldbabelová.

 

Sportovní obor

  • Základní školy – Daniel Ryška, ZŠ O. Březiny, Jihlava, talent ve sjezdovém lyžování

  • Střední školy – Marek Pochtiol, Spolek Trial klub Žižkovo Pole, talent v biketrialu

 

„Vybrat desítku nejlepších je pro každého porotce obrovská odpovědnost. Je to ve výsledku odraz práce nejen žáků, ale i jejich pedagogů a trenérů a především podpory rodičů. Dalším důležitým aspektem podpory talentů je i zázemí – na Vysočině máme skvělé základní i střední školy, vysoká úroveň základních uměleckých škol i sportovních klubů je na výsledcích letošních Talentů Vysočiny jasně čitelná. Pro každý region je důležité talenty vyhledávat, vychovávat i podporovat,“ říká radní Kraje Vysočina Jana Fialová.

 

Nejvyšší studijní ocenění CENA HEJTMANA KRAJE VYSOČINA

  • Anna Zajíčková, ZUŠ J. V. Stamice, Havlíčkův Brod, akordeonistka s obrovským talentem, držitelky 12. Prvních míst z mezinárodních soutěží

  • Jáchym Šidlák, Gymnázium Havlíčkův Brod, mimořádně nadaný student na jazyky, literaturu a film

  • Pavel Kopřiva, VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou, talentovaný student v oboru elektro, držitel prestižního ocenění Zlaté ručičky

  • Dominika Hronová, Gymnázium Pelhřimov, vynikající taekwondistka, v olympijské seniorské kategorii vybojovala 9. Místo na ME i MS

 

V letošním roce bylo na studijních ocenění Talent Vysočiny a Cena hejtmana mezi všech 90 oceněných žáků rozděleno více než čtvrt miliónu korun. Mezi dlouhodobé nástroje Kraje Vysočina směřující k podpoře vzdělávání a udržení vyhledávaných oborů v praxi patří i studijní stipendia pro žáky vybraných technických a řemeslných oborů, lékařských i nelékařských akreditovaných oborů nebo podpora soutěží a zahraničních stáží.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.06.2018 12:04




0 +
 

Hlavní zprávy