Hospodářská komora v Třebíči míří na turisty, nápadů je spousta, říká její ředitelka

Okresní hospodářská komora Třebíč (OHK Třebíč) nemá své členy pouze v Třebíči, ale i v dalších místech Třebíčska. Také kvůli tomu se její představenstvo a hosté tentokrát sešli v pondělí 5. září na zámku v Dukovanech, kde mimo jiné přijali i čtyři nové členy.

uniweb weby

Třebíčská komora v současnosti sdružuje celkem 237 podnikatelských subjektů, jedná se o největší podnikatelské sdružení na Vysočině.
„Jedním z hlavních bodů, o nichž pozvaní podnikatelé a hosté diskutovali, byla výstavba pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany, která je naprostou prioritou pro zaměstnanost na Třebíčsku. S tím souvisí i rozšíření strategických cílů OHK Třebíč na podporu osvěty v oblasti konce palivového cyklu,“ uvedla Petra Maštalířová, ředitelka OHK Třebíč.
 
Lákadla pro vodáky, cykloturisty i seniory

Po oficiálním programu na dukovanském zámku se představenstvo a hosté přesunuli do Kramolína, kde nastoupili na loď Horácko, aby absolvovali plavbu po Dalešické přehradě. „Cesta po Horáckém moři ale nebyla jen příjemnou kratochvílí s pěknou vyhlídkou na krásné břehy jedné z největších českých vodních nádrží, ale také velice efektivní ukázkou toho, jaký má Třebíčsko zatím nevyužitý potenciál v oblasti cestovního ruchu. OHK Třebíč spolu s partnery zejména z řad měst a obcí chce totiž kroky, které by vedly k většímu zájmu turistů, společně koordinovat,“ dodala Petra Maštalířová s tím, že právě Dalešická přehrada je pro návštěvníky Třebíčska velkým magnetem.
„Rádi bychom ale také prosadili splavnění řeky Jihlava v úseku Třebíč-Poušov až po Dalešickou přehradu,“ prozradil předseda představenstva OHK Třebíč Richard Horký. „Údolí řeky je krásné, a nabízí se tedy možnost nalákat sem stovky vodáků ročně. Podobně bychom chtěli využít železniční vlečky Vedrovice-Dukovany a Náměšť nad Oslavou-Vícenice. Už třeba kvůli tomu, že překonávají značný výškový rozdíl. I méně zdatní cykloturisté by se tak nechali nahoru vyvézt vlakem a pak sjížděli z kopce zpět. Plánujeme i půjčovnu a dobíjecí stanici elektrokol a elektromobilů v Třebíči. Právě elektrokola využívá řada seniorů a my bychom jim tímto chtěli pomoci poznávat náš kraj.“
Kdo se zúčastnil Srazu Boroviňáků v sobotu 3. září, možná si vyzkoušel jízdu turistickým vláčkem. I ten by měl v budoucnu jezdit po Třebíči a lákat tak k poznávání města podobně, jako to známe třeba ze Znojma či Lednicko-valtického areálu.
„Tento vláček by byl ale samozřejmě modernější než ten, který jezdil v Borovině. Mnohem lépe vybavený, vytápěný, prostě aby cestujícím poskytoval maximální komfort,“ sdělil Richard Horký.

Výletní noviny jednoznačně úspěšné

Nechyběly ani další zajímavosti, které by na Třebíčsko mohly nalákat turisty a zásadně tak pomoci subjektům podnikajícím v cestovním ruchu. O nich se bude ještě diskutovat, již teď je ale jasné, že i nadále bude pokračovat projekt OHK Třebíč, kterým jsou Výletní noviny. Ty informují turisty o tom, jaké cíle mohou navštívit na třebíčském okresu.
„Tento projekt je velmi úspěšný a setkal se s velice pozitivním ohlasem. V roce 2015 a 2016 jsme vydali vždy 30 tisíc kusů novin, které jsou návštěvníkům k dispozici zdarma na různých turisticky atraktivních místech. Už v srpnu 2016 byly noviny pro letošní rok kompletně rozebrány. Na příští rok proto plánujeme vydat 40 tisíc kusů,“ řekl Richard Horký. „Podnikatelé tyto noviny berou jako velmi dobrý propagační materiál a na základě toho s nimi také tak pracují. Je příjemné přijít třeba do restaurace v Dalešickém pivovaru, spatřit tam noviny na každém stole a vidět rodinky, jak jimi listují a radí se, co navštívit.“
Okresní hospodářská komora Třebíč a její partneři mají v rukávu ještě další projekty a nápady, jak zvýšit cestovní ruch na Třebíčsku. „Důležitým mezníkem pro cestovní ruch na našem okrese je také zřízení destinační kanceláře, která bude koordinovat činnost všech zúčastněných subjektů a pracovat v souladu s OHK Třebíč, městem Třebíč a dalšími partnery,“ uzavírá Petra Maštalířová.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy