Husí farma v Rohozné – jediná na Vysočině

V Rohozné na Jihlavsku existuje v současnosti jediná husí farma na Vysočině. I jí hrozil zánik, nakonec se rodina Třískova rozhodla starou českou tradici zachovat.

obrázek: Husí farma v Rohozné – jediná na Vysočině

O chovu hus a o všem, co s ním souvisí, jsme si povídali s Hanou Třískovou, která pracuje na rodinné farmě. Česká husa by podle ní na českém stole ve sváteční den neměla chybět.

Vaše rodina se věnuje se chovu hus v Rohozné, kde má tento obor tradici více než třicet let. Co Vás drží u toho, že se věnujete oboru v Čechách spíš výjimečnému?

img-9198.jpg

Housata na husí farmě v Rohozné, foto: www.rohozenskahusa.cz

Husí farma v Rohozné u Jihlavy skutečně existuje více jak třicet let, pracovala zde řada, převážně zdejších lidí. Celý chov hus tak dnes už neodmyslitelně patří k Rohozné a Rohozenská husa se stala ověřenou značkou kvality.
V poslední době se však pro Zemědělské družstvo Dolní Cerekev, které farmu donedávna vlastnilo, nejevila farma jako perspektivní, také z toho důvodu, že se družstvo začalo orientovat na jiný způsob výroby. Proto přešla celá farma do soukromých rukou, a stala se tak rodinnou farmou. S ohledem na tradici chovu hus na českém venkově, dobré zázemí, kvalitní chovný materiál a dobré vztahy s našimi zákazníky jsme se rozhodli kontinuálně pokračovat v chovu. Chov hus se stává v České republice skutečně výjimečným.
Před dvaceti – třiceti lety zde byly desítky chovů, dnes je v celé republice asi pět chovů včetně naší farmy! I díky tomu nacházíme pravidelný odbyt.

Češi v určité době přesedlali na kuřecí maso, jaká je poptávka po Vašich produktech, ať už se jedná o husy, vejce, případně housata či další?
Uvědomujeme si, že je náš produkt pro českého spotřebitele stále spíše netradiční. To jej ale společně s tradičním klasickým domácím výkrmem činí pro spotřebitele zajímavým.

img-3683.jpg
Husa se v posledních letech stala slavnostním pokrmem a je obecně považována za něco výjimečného. Obnovují se tak tradice známé z dob dávno minulých. Mnoho z nás má pečenou husu spojenou s posvícením, v mnoha domácnostech se pravidelně objevuje na talíři i na sv. Štěpána.
Velkým pojmem posledních let je pak i tzv. svatomartinská husa, která ve spojení se svatomartinským vínem kraluje mnoha podzimním slavnostem, převážně pak na Moravě.
Prodej vykrmených hus je sezonní záležitostí a každoročně se najde stále více spotřebitelů, kteří hledají kvalitní čerstvý český výrobek, prokazatelného původu, sice dražší než v supermarketu, ale zato nesrovnatelné chuti!
Našim hlavním artiklem je produkce housat, která líhneme v sezoně od dubna do července, a našimi zákazníky jsou odběratelé jak zde v Čechách a na Moravě, tak i chovatelé na Slovensku a v Rakousku. Rovněž tak celou produkci peří vyvážíme do Německa, kde je o ně velký zájem. Oblíbeným prvkem jsou i vyfouknutá husí vejce, která zasíláme poštou po celé republice, a to obzvláště v době před Velikonocemi.

Jste jedinou husí farmou na Vysočině, je to pro Vás výhoda, nebo nevýhoda?

img-9101.jpg
Jak jsem už uvedla, chovatelů hus je opravdu málo. To pro nás znamená velkou výhodu. Vysočina jako taková je zemědělstvím a drobnochovatelstvím známá. Proto být jedinými právě zde je pro nás přínosné, a jsme tak blíže našim zákazníkům. Housata i vykrmené husy však dodáváme po celé republice i do zahraničí, především pak na Slovensko a do Rakouska.

Kolik hus v současnosti na farmě máte a jakého jsou druhu?
Specializujeme se na chov tzv. brojlerové husy z českého šlechtění, tedy té, kterou známe všichni právě z našeho venkova. Nejedná se o čistou linii, ale kombinaci vzniklou z několika čistých linií, aby tak vynikla její zmasilost a dobré růstové schopnosti.
V současné době chováme cca 1600 hus, od kterých ročně vyprodukujeme až 25 tisíc housat. Při chovu se snažíme dbát na tradiční osvědčené postupy, především pak na pečlivý způsob ustájení a neustálou veterinární péči, včetně zajištění před ptačí chřipkou.

Jak vypadá denní režim takové farmy, jako je ta Vaše?
Husí farma Rohozná je farmou rodinnou, snažíme se vyjít našim zákazníkům co nejvíc vstříc, a to samozřejmě znamená věnovat této činnosti opravdu většinu našeho času. Zapojen je tedy opravdu každý člen rodiny, a to nejen manuálně, ale snažíme se dbát i kvalitu a aktuálnost naší webové prezentace.
img-9189.jpg
Zákazníky sami oslovujeme a snažíme se jim přiblížit, třeba i naší účastí na různých trzích hospodářských zvířat. Mediální podporou je pro nás i nově vzniklý a velice populární projekt Najdi si svého farmáře, jehož jsme členy. Tento projekt sdružuje farmy z celé republiky, které nabízejí spotřebitelům kvalitní rostlinné i živočišné produkty ke koupi přímo ze dvora.
Pracovní tempo na naší farmě je tedy veliké. Od samého rána máme za úkol nakrmit chovné hejno hus, posbírat z hnízd nově snesená vejce, kterých bývá i přes pět stovek denně. Ta je pak nutné pečlivě umýt a desinfikovat. Zároveň s tím je nutné dbát na správný chod líhně, kde se v jednom okamžiku líhne i přibližně dvanáct tisíc housat. Zapomenout se nesmí ani na ošetřování malých, čerstvě vylíhnutých housátek, které rozkrmujeme pro naše zákazníky.
Kromě těchto technických úkonů je nutné zajišťovat i obchodní činnosti, a to včetně rozvozu housat našim zákazníkům. V dnešní době je pak i nezbytná pravidelná komunikace se zákazníkem. Z tohoto nastínění dne na farmě v Rohozné vyplývá, že jsme vytíženi od slunce východu, do slunce západu a je tomu opravdu tak, obzvláště teď, v sezoně líhnutí. Přesto však jsme za tuto činnost rádi a ochotně přivítáme všechny zákazníky osobně na naší farmě.

Autor: Milan Pilař

Další články