Jakou lékařskou péči dostanete jako český pojištěnec na Slovensku?

Aktuální situace ohledně koronaviru je v celé Evropě značně tristní. Jednotlivé státy zavádějí přísnější opatření a po vánočnímu útlumu jdou čísla nakažených opět nahoru. Podobná situace je i na sousedním Slovensku. Pokud ale patříte k těm, kteří k sousedům musí cestovat za prací nebo za rodinou, hodí se vědět, jaký máte nárok na zdravotní péči v případě, že tam onemocníte třeba právě koronavirem.

uniweb weby

Na Slovensko jen s testem

Aktuální zprávy ze Slovenska nejsou příliš pozitivní. Občané mají omezený volný pohyb, ve městech se musí nosit roušky a cizinci mohou do země vstoupit pouze s negativním testem na nemoc COVID-19. Ohledně zdravotní péče platí to, že na Slovensku vás ošetří za stejných podmínek jako místní občany v případě, že předložíte český průkaz pojištěnce, který je zároveň Evropským průkazem zdravotního pojištění. Rozsah zdravotní péče se však hradí pouze v tzv. nezbytném rozsahu. To znamená, že v případě akutních obtíží, které nelze vyřešit až po návratu, vám bude poskytnuta nutná péče, ale pokud by se jednalo o zákrok, který může počkat, museli byste si jej uhradit z vlastní kapsy.

Smlouva s veřejnou pojišťovnou

Vždy si ověřte, že jste v ordinaci, kde zabezpečují ošetření cizinců. Ne každý lékař má totiž smlouvu s příslušnými veřejnými zdravotními pojišťovnami, které mohou platbu za vás následně řešit s vaší českou pojišťovnou a provést vyúčtování.Problém bývá většinou především se zubní péčí. Na pohotovosti vám nejčastěji předepíšou léky na bolest, ale s většími zákroky příliš nepočítejte. Nejsou to většinou život ohrožující záležitosti, takže kvalitní zubař Žilina vám nejspíše doporučí, abyste se vrátili domů a nechali se ošetřit i svého lékaře. Nárok na ošetření ale budete mít vždy při úrazu i při náhlém onemocnění nebo zhoršení zdravotního stavu, které vyžaduje okamžitou lékařskou pomoci.

Zdroj obrázku: PhotobyTawat / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy