Jaroměřice nad Rokytnou ve fotografiích

Slavnostní křest knihy Jaroměřice nad Rokytnou ve fotografiích se ve čtvrtek 22. března v odpoledních hodinách zúčastnilo v jaroměřickém Špitále kolem šesti desítek návštěvníků a kromě omluveného Arnošta Pacoly, byli přítomni osobně všichni spoluautoři nově uváděné fotopublikace.

uniweb weby

Všechny příznivce a milovníky umělecky hodnotných a cenných fotografických a obrazových publikací a zvláště patrioty města Jaroměřice nad Rokytnou a jeho okolí potěšila v těchto dnech zcela jistě zpráva o vydání historicky první obrazové publikace o městě a jeho nejbližším okolí (obce Boňov, Ohrazenice, Popovice, Příložany, Ratibořice a Vacenovice).

Knihu Jaroměřice nad Rokytnou ve fotografiích (2018) vydalo Město Jaroměřice nad Rokytnou ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Jaroměřice nad Rokytnou a kolektivem fotografů Jaroslava Hedvábného, Petra Hobzy, Zbyňka Hobzy, Františka Hrušky, Arnošta Pacoly (též autora předmluvy knihy a korektora textu), Josefa Prodělala (též autora grafické úpravy) a Bohumíra Staňka (autora leteckých snímků, BOS video).

Úvodního slova se ujal starosta Jaroslav Soukup, který vyjádřil uspokojení nad tím, že město Jaroměřice nad Rokytnou a jeho přilehlé mají konečně vedle již existujících historických pojednání i své obrazové ztvárnění, které dokládá skutečné krásy města, jeho historii v pohledu na významné kulturní památky a národní tradici prostřednictvím fotografií z mnohých místních kulturních akcí.

Jaroslav Soukup poděkoval všem, kteří přispěli svými fotografiemi a texty do nové publikace. Mezi nimi vyzvedl zejména zásluhu vacenovického rodáka, fotografa a autora grafické úpravy Josefa Prodělala (PROL studio), kterého pochválil zejména za „cit a vnímavost, s jakým se mu podařilo tento obrazový děj našeho města zpracovat“. Slova díků patřila dále těm, kteří se na vydání fotopublikace podíleli. Mezi nimi především současnou vedoucí Městského kulturního střediska Kateřinu Dyksińskou. Zvlášť připomenul podporu Nadace ČEZ,  jež zastupovala na slavnostním křtu paní Zdeňka Ošmerová z Útvaru komunikace EDU ČEZ, a. s., Dukovany.

Zájemci z řad návštěvníků slavnostního křtu si mohli knihu během slavnostního odpoledne rovnou i zakoupit, popřípadě nechat si ji v rámci autogramiády podepsat. Pro ostatní zájemce budou knihy připraveny k zakoupení v Městském kulturním středisku ve Špitále a v Městském kulturním středisku na radnici města Jaroměřice nad Rokytnou. Cena publikace je 220 Kč.

V přednáškových prostorách Špitálu byl po celou dobu slavnostního odpoledne promítán ve smyčce dvanáctiminutový spot o městě s  přilehlými obcemi, o jeho historii a současnosti, jeho památkách a architekturních skvostech, jež lákají do města ročně nespočet tuzemských i zahraničních turistů. Krátký videozáznam byl vyroben ve studiu video BOS (Bohumír Staněk).

O atmosféru čtvrtečního odpoledne se postaral se svými žáky Vladislav Jedlička, o pohoštění ve formě oblíbených jednohubek kuchařky z místní mateřské školky a o nápojové menu pracovnice kulturního střediska města.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 24.03.2018 18:01




0 +
 

Hlavní zprávy