Jihlavští Romové uspořádají oslavy Mezinárodního dne Romů

Spolupráce a soužití Romů a Neromů je hlavním tématem letošních oslav Mezinárodního dne Romů nejen v Jihlavě i v dalších městech republiky, kde Romové na začátku dubna uspořádají různé akce včetně přednášek, výstav, divadelních představení nebo koncertů. V Jihlavě budou akce probíhat od středy 5. do pátku 7. dubna.

uniweb weby

Jihlavští Romové sdružení v neformálním kolektivu Zor Jilestar se k celostátním oslavám se společným mottem Můžeme spolu připojí sérií aktivit, které vypuknou ve středu 5. dubna. Zahájí je odpolední komunitní úklid okolí dětského hřiště a opékání buřtů. Ve čtvrtek bude následovat vernisáž výstavy romského umělce Luďka Farkaše. Jeho obrazy budou v jihlavské restauraci Mikulka k vidění zhruba měsíc.

Hlavní část programu se odehraje v pátek 7. dubna. Dopoledne v 11.00 ji v hale Sokol Bedřichov odstartuje turnaj v malé kopané. Kromě hráčů jihlavského FC ROMA pozvání přijalo pět dalších, převážně romských týmů. Cílem je prezentace dovedností, kooperace různých týmů, které mají jen omezené možnosti setkat se na jednom hřišti, a společný zážitek jak pro účastníky, tak pro diváky.

Neméně atraktivní součástí programu bude panelová diskuze věnovaná romskému partyzánovi Josefu Serinkovi, který za druhé světové války uprchl z koncentračního tábora v Letech u Písku a následně působil právě na Vysočině, a to v návaznosti na místní evangelický odboj. O této postavě, která ukazuje i na historii významnou pro Jihlavu a okolí, vyšla v minulém roce kniha historika Jana Tesaře s názvem Česká cikánská rapsodie. Právě na ni chce diskuze upozornit. Pozvání do panelu přijali novinář Markus Pape, historik Pavel Baloun a romský aktivista Jozef Miker. Debatu bude moderovat historik Michal Stehlík.

Vyvrcholením celého dne pak bude galavečer, rozdělený na několik částí. Ta první bude věnovaná ocenění významných jihlavských Romů a Romek, stejně jako mladých talentů, které ještě čekají na svou příležitost. Právě v těchto dnech porota složená z Romů i Neromů vybírá z nominací ve čtyřech kategoriích. Uděleny budou i speciální ceny. Vyhlašování jednotlivých kategorií zpestří vystoupení místních tanečních skupin (Šukar Čhaja, Karinka, Lole Čhama, Lucka a Nysha D), po nich už bude následovat zlatý hřeb večera – taneční zábava, na které zahraje kapela Petra Gujdy a Martina Feča. 

„Mezinárodní den Romů je pro nás tradičně důležitým svátkem. I proto jsme rádi, že i v Jihlavě jej tento rok můžeme oslavit způsobem, který vychází ze samotné romské komunity, a aktivitami, na jejichž organizaci se Romové podílejí od samých počátků. Děkujeme Statutárnímu městu Jihlava, Velvyslanectví USA v České republice a firmě FABES, s.r.o., že nás v našem úsilí podpořili,“ říká jeden z organizátorů David Drevňák. 

Eva Nováková, neromská členka organizačního týmu, k tomu dodává: „Náš záměr byl původně jiný. Chtěli jsme využít toho, že 8. duben letos připadá na sobotu, a uspořádat všechny akce v jeden den. Setkali jsme se nicméně s diskriminací ze strany majitelů společenského sálu, kteří odmítli prostory Romům pronajmout. Toto nezákonné jednání, které je dnes stále ještě běžné, nám připomíná, že Mezinárodní den Romů není jen oslavou, ale podobně jako třeba Mezinárodní den žen i symbolem pokračujícího boje za rovnoprávnost a odstranění všech forem diskriminace.“

Za Mezinárodní den Romů byl v roce 1990 vyhlášen 8. duben. Připomíná historicky první Světový romský kongres, který se v tento den konal v roce 1971 v britském Orpingtonu. Kongres ustanovil podobu romské vlajky a romské mezinárodní hymny a položil základy mezinárodního hnutí. Delegáti se zde rovněž přihlásili k oficiálnímu označení Rom. Mezi několika desítkami účastníků z různých zemí světa byli i zástupci z tehdejšího Československa, například lékař a pozdější prezident Mezinárodní romské unie Ján Cibuľa nebo první český romský vysokoškolák a právník Tomáš Holomek.

Program

Středa 5. dubna 15.00 Komunitní úklid a opékání buřtů, Skalka

Čtvrtek 6. dubna 20.00 Vernisáž výstavy Luďka Farkaše, Mikulka

Pátek 7. dubna11.00 Turnaj v malé kopané, hala Sokol Bedřichov

14.00 Panelová diskuse: „Černý“ partyzán Josef Serinek, Radniční restaurace (salonek)

20.00 Galavečer: vyhlášení cen a zábava (Petr Gujda a Martin Fečo), Dělnický dům

Událost na Facebooku

Více informací k celostátní iniciativě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy