Kůrovec ohrožuje lesy také na Vysočině, majitelé musí zasáhnout

Díky teplým a suchým létům se v poslední době také v lesích Vysočiny rozšířil výrazně kůrovec. Majitelé lesů proto musí do konce března zlikvidovat napadené stromy, aby nedošlo k dalšímu rozšíření na zdravé kmeny.

uniweb weby

Povinnost majitelům stanovuje lesní zákon č. 289/1995 Sb. v ustanoveních § 32 a 33, kde se uvádí, že je „vlastník lesa povinen provádět taková opatření, aby se předcházelo a zabránilo působení škodlivých činitelů na les… Při přemnožení škůdců je vlastník lesa povinen činit bezodkladná opatření k jejich odstranění a pro zmírnění jejich následků.“

Informace o zásazích v lesích pak majitelům připomíná jednak Kraj Vysočina a jednak vedení radnic. „Upozorňujeme vlastníky lesů na možné nebezpečí přemnožení kůrovců v lesích a tím vzniku škod na lese. Proto vyzýváme vlastníky lesů v součinnosti s odborným lesním hospodářem k neprodlenému prověření stavu jejich lesů a k odstranění schnoucích či jinak poškozených stromů, včetně jejich asanace. 

Napadené dřevo je třeba urychleně vyvézt z lesa nebo mechanicky či chemicky ošetřit a to ve stanovených termínech. V průběhu zimy uschlé či právě usychající smrky, jakož i vývraty a zlomy z tohoto období, je třeba zpracovat a odvézt z lesa do konce března tohoto roku. Dříví napadené kůrovcem po 31. březnu je nezbytné zpracovat do 31. května 2017, nejpozději však před výletem dospělců z napadeného dříví,“ vyzývá například radnice v Radostíně nad Oslavou a s podobnými výzvami se setkají obyvatelé i dalších míst regionu. 

Stromy napadené kůrovcem jsou velmi nápadné tím, že se z nich začíná odlupovat kůra a v porostu tak vyčnívají svou žlutavou barvou odhaleného dřeva. V opadané kůře se nachází řada malých, asi dva centimetry velkých otvorů, v lýku pod kůrou jsou patrné chodbičky. Kůrovec přezimuje v lesní hrabance a na jaře potřebuje několik teplých dní, než začne létat, což ale neplatí pro napadené stromy, které se ohřívají rychleji. Začátek aktivity kůrovce bývá podle odborníků okolo 20. dubna podle toho, jak teplé je jaro. Letová aktivita kůrovců probíhá v létě při teplotách nad 16 stupňů Celsia.

 Instruktážní film o kůrovci



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 11.03.2017 09:23




0 +
 

Hlavní zprávy