Loupež policisté rychle objasnili

JIHLAVSKO: O auto přišel muž, který zastavil a nabídl pomoc

uniweb weby

Jen těžko uvěřitelný případ prověřují jihlavští kriminalisté. Došlo k němu o uplynulém víkendu a na počátku nečekaného sledu událostí byla krádež vozidla v obci nedaleko Jihlavy, všechno tím ale teprve začalo. Řidič, cizinec, totiž s ukradeným autem u Měšína havaroval a u nehody zastavil nic netušící muž s nabídkou pomoci. Cizinec souhlasil, jeho vozidlo ale chtěl pouze pro sebe a řídit jej sám. Zaskočeného muže pod pohrůžkou použití nože přinutil vystoupit a ujel. Přivolaní policisté se cizinci rychle dostali na stopu, zastavit se ale řidiči nechtělo a jeho jízda byla nebezpečná. Další jízdu ukončili policisté ujíždějícímu cizinci v prostoru kruhového objezdu za použití zastavovacího pásu. Nebezpečný muž skončil s pouty na rukou. Byl opilý a střízlivěl na záchytce, odkud následně putoval v doprovodu policistů do cely. Cizinec je obviněn ze spáchání tří trestných činů a hrozí mu až desetiletý pobyt za mřížemi. Všechno začalo v sobotu 5. srpna, když si cizinec vzal v areálu společnosti, kde pracoval, odložené klíče od cizího vozidla. Do auta BMW stojícího na parkovišti nasedl a odjel. U Měšína ale vyjel mimo komunikaci na pole, kde havaroval. Kolem poledne si všiml havarovaného vozidla okolo náhodou projíždějící mladý řidič automobilu Audi, který zastavil a nabídl cizinci pomoc, ten ji využil. Cizinec nastoupil do vozidla, v jízdě ale společně pokračovali jen krátce. Na řidiče totiž vytáhl nůž a pod pohrůžkou násilí ho donutil zastavit. Řidič uposlechl z důvodu obavy o svůj život a vystoupil, zranění neutrpěl. Cizinec si poté přesedl a odjel směrem na Jihlavu. Oznámení o nebezpečném muži následně přijali policisté a hlídky po něm začaly pátrat na vytipovaných trasách. Během chvíle byli policisté úspěšní. Řidič před hlídkou ujížděl, na výzvy k zastavení nereagoval a jeho způsob jízdy byl pro ostatní účastníky silničního provozu nebezpečný. Cizinec jel směrem ke kruhovému objezdu na Kostelec. V prostoru objezdu policisté ujíždějící vozidlo rychle a bezpečně zastavili pomocí zastavovacího pásu. Podezřelého muže zajistili, při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 1,76 promile alkoholu. Obdobnou hodnotu u něho ukázala také opakovaná zkouška. Test na zjištění ovlivnění návykovou látkou byl negativní. Opilého cizince policisté odvezli na protialkoholní záchytnou stanici.  Policisté provedli šetření, místa činu a dopravní nehody ohledali a zadokumentovali. Nůž, který cizinec použil, zajistili. Na havarovaném vozidle BMW vznikla předběžně vyčíslená škoda za padesát tisíc korun. Další škoda přibližně za deset tisíc korun byla způsobena poškozením dopravního značení.
Prověřování závažného případů převzali jihlavští kriminalisté. Podezřelého cizince policisté po vystřízlivění převezli na oddělení, kde byl umístěn do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání třiadvacetiletého cizince ze země Balkánského poloostrova. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, dále přečinu krádeže a dvojnásobného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, přičemž v jednom případě pachatel činem způsobil havárii,“ řekl mjr. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho poté odvezli do věznice. 
Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí obviněnému cizinci trest odnětí svobody až na deset let. por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
8. srpna 2023  



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.08.2023 07:05



0 +
 

Hlavní zprávy