Malí kuchtíci z Ořechova, Telče a Křižanova ve finále kuchařské soutěže

Do celostátního finále dětské kuchařské soutěže Coolinaření se Zdravou 5 se dostaly týmy z Mateřské školy Ořechov, ze Základní školy Křižanov a Základní školy Telč. Klání proběhne v sobotu 3. června ve středisku Plechárna v Praze na Černém Mostě.

uniweb weby

Děti dělaly radost jídlem

„Letošní ročník soutěže má heslo ‚Udělej (si) radost jídlem‘, čímž propojuje zdravý životní styl a sociální téma, tedy dvě klíčové aktivity Nadačního fondu Albert, organizátora soutěže,“ vysvětluje novinku v projektu Eva Nepokojová, koordinátorka Zdravé 5, a pokračuje: „Příjemně nás překvapily nápady na společně strávené chvíle nad připraveným pohoštěním s těmi, kterým stojí za to udělat radost. Snad se nám podařilo iniciovat na mnoha místech hezkou tradici setkávání se nad přípravou i konzumací zdravých pochoutek.“

Letos se do soutěže přihlásilo rekordních 571 týmů. Do finále postupuje pouze 5 nejlepších přihlášených projektů z celkem 4 kategorií z celé republiky. Na dvacítku tříčlenných dětských partiček čekají v Praze dvě disciplíny – studené pohoštění dle vlastního výběru a příprava svačinové krabičky z do poslední chvíle tajných ingrediencí. Úkolem soutěžících bude nejen vše hezky naaranžovat, ale také vybrat suroviny tak, aby tvořily nutričně vyvážený pokrm.

Do finále postoupily tři týmy z Vysočiny

Tým Veverky Čiperky z MŠ Ořechov zastupuje kategorii Mateřské školy. Nikola Havelková, Melánie Káňová a Nicolas Kratochvíl přesvědčili porotu nápadem obdarovat zdravou svačinkou pana myslivce Romana Sklenáře. „Tento nimrod se skvěle stará nejen o okolní lesy a jejich zvířátka, ale také o nás, nejmenší. Pravidelně s ním chodíme do lesa ke krmelci i k zásypu. Pan Sklenář nám ukazuje i výcvik lovecky upotřebitelného psa Dona. Myslivec navštěvuje i naši školku, kde nám předčítá příběhy z časopisu Malá myslivost,“ napsali nám ze školky. Všichni si společně pochutnali na Myslivecké svačince  - pomazánce s avokádem. 

Základní školu v Křižanově budou v kategorii 1. stupeň ZŠ reprezentovat Kuchajdy

(Sofie Plachetková, Natálie Pávková, Ema Šebková). Receptem s názvem Malý zvěřinec potěšily místního pana faráře. Z kousků ovoce, zeleniny a sýra vytvořily Kuchajdy nádherně nazdobený zdravý talíř, na kterém si pak všichni společně pochutnali. 

Tým Cukráni (Kateřina Mezerová, Filip Beran, Michal Křen) ze ZŠ Telč Hradecká jsme zařadili do kategorie Dětských domovů, protože se jedná o děti ze speciálních tříd s lehkým postižením. Několik týmů ze školy pozvalo na společné pohoštění klienty z Domova pro seniory v Telči. Děti připravily párty, odprezentovaly své recepty a pohoštění a své starší přátele obsluhovaly. Cukrány porota vybrala do finále, protože zaujaly domácím pohoštěním – domácím chlebem s domácí lučinou a čočkovým salátem. 

Nadační fond Albert poskytuje školám všechny své projekty zdarma. Více o pravidlech a termínech soutěže.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.05.2017 15:03




0 +
 

Hlavní zprávy