Na Starou poštu na zvěřinové hody

Zájezdní hostinec, pošta, hostinec, taková je historie domu, kam několikrát do roka míří gurmáni nejen z Havlíčkobrodska na tradiční zvěřinové hody.

uniweb weby

Původně přízemní domek, postavený v Okrouhlici nedaleko Havlíčkova Brodu, se od roku 1870 postupně měnil ze zájezdního hostince na poštu a v posledních dvou desetiletích ho lidé znají jako hospodu Na Staré poště, kde se mimo jiné pořádají zvěřinové hody.

okrouhlice-hospoda-kolo-02.JPG

Pošťácké kolo zdobí někuřácký salonek

V roce 1825 zakoupila přízemní domek s číslem popisným 4 v Okrouhlici Rosa Veith a v roce 1870 nechala postavit první poschodí. Dcera Johana Reinera převzala dům v roce 1873 a vlastnila ho až do roku 1935, kdy se majitelkou stala Tekla Nohová a dům proměnila v hospodu.
V roce 1950 vyvlastnila hospodu Jednota a stala se z ní restaurace. Dům se navrátil majiteli v roce 1991 a následně si ho pronajala rodina Kotěrů.

okrouhlice-hospoda-kotera.JPG

Duše rodinného podniku, starej Kotěra, jak sám sebe tituluje zakladatel rodinného podniku

V roce 2004 se stal přízemní domek vlastnictvím rodiny Kotěrů, stal se vyhlášenou hospodou Na Staré poště. Návštěvníci tu najdou sál, venkovní zastřešenou terasu, ubytování a nekuřácký salónek s historickou výzdobou, ve kterém jsou například ukázky tarifů z roku 1936 a mapy Slovenska, Moravskoslezské oblasti a České republiky z roku 1948.
Od roku 1992 se v hospodě pořádají třikrát do roka zvěřinové hody. Netradiční výzdobu má i cesta chodbou na toalety, kde se návštěvník propadně do doby reálného socialismu.

Ve čtvrtek 12. a v pátek 13. listopadu můžete přijít zvěřinové hody v Okrouhlici Na Staré poště navštívit. Na jídelníčku se objeví čtyřicet druhů jídel, mezi kterými budou například speciality z masa daňka, jelena, divočáka, ale samozřejmě nesmí chybět ani bažant, křepelka nebo kachna. Nejžádanějším jídlem je podle šéfkuchaře Pytlácké oko, které se skládá ze čtyř druhů masa, bramboráčků, hranolek, velké oblohy, sýra a kečupu.

„Díky tradici a vyhlášenosti zvěřinových hodů bývá zájem hostů velký, a proto doporučujeme objednat si stůl předem na telefonním čísle 569 489 183,“ radí majitel hospody Bohumil Kotěra.


Autor: Lenka Michálková

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.11.2009 00:00



0 +
 
Související
Nejčtenější

Hlavní zprávy