Objasněná série krádeží

TŘEBÍČSKO: Muži se zaměřili na stavební materiál a pohonné hmoty

uniweb weby

Třebíčští kriminalisté dopadli dva muže, kteří se zaměřili na krádeže stavebního materiálu, nářadí a pohonných hmot. Za věci, které potřebovali, se jim nechtělo platit, tak se rozhodli, že si je budou opatřovat jinak. Krádeží se dopouštěli někdy společně, v dalších případech každý sám. Během uplynulých dvou měsíců působili starosti stavebníkům a majitelům vozidel na různých místech Třebíčska a také Žďárska. Zůstala za nimi škoda za necelých 150 tisíc korun, kriminalisté ale většinu věcí vypátrali a mohou se tak vrátit zpět jejich majitelům. Oba podezřelé muže kriminalisté zadrželi a skončili v policejní cele. Muži jsou v současné době obviněni, stíháni jsou na svobodě. Objasnit krádeže se kriminalistům podařilo na základě jejich výborného operativního šetření. Dostali se na stopu podezřelé dvojice a oba muže na konci minulého týdne zadrželi. Vypátrali je v obci na Třebíčsku, kde jeden z nich v současné době pobývá. Oba muže kriminalisté odvezli na oddělení, kde byli umístěni do policejních cel. V rodinném domě provedli kriminalisté domovní prohlídku a nalezli v objektu část odcizených věcí. Další odcizené věcí měli muži uložené v garáži v Třebíči a objektu rodinného domu, ve kterém bydlí druhý zadržený muž. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání obou mužů, jeden je z Blanenska a druhý z Třebíčska. „Sedmadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a dále přečinu poškození cizí věci,“ řekl mjr. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, druhý zadržený, dvaatřicetiletý muž, je obviněný z trestného činu krádeže. Oba obvinění muži již byli v minulosti opakovaně soudně trestáni a odpykali si i nepodmíněný trest odnětí svobody. Muži jsou obviněni z toho, že v první polovině srpna odcizili v obci Budišov fasádní polystyren, dále se v katastru Náramče vloupali do dvou stavebních buněk a na dalším pozemku si vzali nádrž na vodu. Několik desítek balíků polystyrenu zmizelo z prostoru u domu a ze stavebních buněk muži odcizili různé nářadí, čerpadlo, stavební materiál a kolečka. Mladší z obviněných mužů navíc sám v období konce června a července na Žďársku odčerpal pohonné hmoty z pěti automobilů a na jiném místě vnikl do dílny, odkud si odnesl kompresor a ze zaparkovaného osobního auta po navrtání nádrže odcizil benzín. Pohonné hmoty odčerpal z vozidel stojících na různých místech ve Velkém Meziříčí a Velké Bíteši. Z jednoho z nákladních automobilů vzal navíc akumulátory. Dále muž na začátku srpna odcizil v obci Nová Ves ze dvou nákladních vozidel autobaterie. Dvaatřicetiletý obviněný muž odčerpal v první polovině srpna pohonné hmoty z nákladního vozidla v katastru obce Trnava.
Při krádežích pohonných hmot vznikaly majitelům v některých případech větší škody poškozením vozidla než samotnou krádeží nafty či benzínu. Při jedné z krádeží vznikla na vozidle škoda za více než dvacet tisíc korun a byla odcizena nafta za přibližně 600 korun.
Odcizené věci a pohonné hmoty muži odváželi do objektů rodinných domů a garáže, kde je uskladňovali. Po dopadení dvojice policisté odcizené věci zajistili. Po provedení všech nezbytných procesních úkonů byli oba obvinění muži ze zadržení propuštěni a jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na dva roky. por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
25. srpna 2023



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.08.2023 10:12



0 +
 

Hlavní zprávy