Obnovení lesních společenstev probíhá v regionálních přírodních rezervacích a památkách

Na Vysočině probíhá asanace dřevin napadených kůrovcem. Lesníci postupují v souladu s plány péče o lesní chráněné území a v některých případech bylo nutné zasáhnout neortodoxními způsoby. Kraj Vysočina přispívá na tyto zásahy 50-150 tisíc korun ročně. Místo zpráv o katastrofách se nyní začíná psát o obnově lesa.

uniweb weby

V posledních letech dochází v kraji Vysočina k rozsáhlé asanaci napadených dřevin, která byla řešena ve spolupráci s krajským úřadem, odborem životního prostředí a zemědělství. Při asanaci dřevin se lesníci snažili postupovat v souladu s plány péče o lesní chráněná území, avšak v některých případech bylo nutné zasáhnout neortodoxními způsoby, aby se zabránilo dalšímu množení kůrovců a záchraně některých parametrů prostředí.

Tak například v případě smrkových porostů na Javořici a Čeřínku, kde tyto stromy byly značně rozšířeny a významně se podílely na složení přírodních společenstev. Úklid klestu v těchto botanicky a entomologicky cenných územích byl velmi pečlivě proveden, dokonce prováděli i ruční odkorňování. Kraj Vysočina navíc pravidelně přispíval ve výši 50-150 tisíc korun ročně na náročné zásahy v těchto chráněných územích.

Nyní už jsou ve většině lesních chráněných území kraje vysočina výrazné změny, které nastaly při odumírání jehličnanů, za sebou. Místo toho, že bychom na internetu nebo v Brno zprávách četli o dalších katastrofálních scénářích, se zaměříme na příběh o obnově lesních porostů a přirozené obnově výsadby domácích listnatých dřevin. Na určených místech bude les doplňován i o další cílové druhy dřevin, které by měly zajistit pestřejší druhovou a věkovou strukturu lesních porostů.

Například, příběh jednoho takového lesa v okolí Javořice, který byl zasažen kůrovcovou kalamitou, postupně získává nový život. Díky úsilí místních lesníků, podpořených krajským úřadem a jeho finančními zdroji, probíhá přirozené zmlazení lesa. Staré a umírající smrky jsou nahrazovány domácími listnatými stromy, které jsou odolnější vůči škůdcům a lépe zapadají do místního ekosystému. Mladé stromy jsou chráněny oplocením a individuální ochranou, vytvářejí v lesních chráněných územích kraje Vysočina mnohem pestřejší a zdravější prostranství.

Takovéto úspěšné příběhy o obnově lesních porostů na Vysočině jsou inspirací nejen pro další kraje, ale i pro obyvatele regionu, kteří nyní vidí, že je možné čelit následkům kůrovcové kalamity a vrátit se k trvale udržitelným lesním společenstvům, která přinášejí život a podporují biodiverzitu.

Pro více informací o obnově lesních porostů a péče o lesní chráněná území kraje Vysočina se můžete obrátit na Ing. Janu Novákovou, oddělení ochrany přírodních zdrojů a EIA, OŽPZ, na tel. 564 602 575, nebo e-mailem na adrese Novakova.J2@kr-vysocina.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 24.01.2024 08:15



0 +
 

Hlavní zprávy