Podle průzkumu je Bystřicko vhodné místo pro dovolenou introvertů

Bystřice nad Pernštejnem a okolí je stvořeno pro lidi vyhledávající samotu a klid. Pokud patříte mezi ty, kteří se rádi celý den toulají krajinou bez davů lidí v zádech a milujete lokální historii a gastronomii, pak nasměřujte svoji cestu na Bystřicko.

uniweb weby

Destinace, které jsou zaměřené na introverty, jsou známe zejména ze zahraničí, kde se inspirovalo i Bystřicko. Z průzkumu, který povedla platforma Travelbakers, a který byl zaměřený na introverty, vyplývá, že Bystřicko a okolí je vhodné pro tuto cílovou skupinu.

Kvalitu zdejší turistické nabídky v minulosti ocenila i soutěž European Destination of Excellence, která hodnotí originální pojetí cestovního ruchu. “Myslím, že to, co náš region charakterizuje, je voda. Kolem řek a říček na Bystřicku vedou stovky kilometrů turistických a cyklistických stezek a můžete se tu koupat v čistých přírodních nádržích. Zažijete tu prázdniny vašeho dětství s veškerým zázemím moderního cestovního ruchu," říka starosta Karel Pačiska 

Pátrání po místní historii a zajímavých cílech ocení praktická sada turistických letáčků, které zdarma poskytuje Turistické informační centrum v Bystřici. Každý je věnovaný jiné vesnici a díky tomu se dozvíte o malebných roubenkách v Ubušíně o smírčích kamenech nebo přírodních zajímavostech.

Jedním z nejpůsobivějších míst v okolí Bystřice nad Pernštejnem je určitě návrší s kostelíkem sv. Michaela archanděla ve Vítochově. Zajímavý je svou podobou, protože díky tomu, že je vystaven z místního lomového kamene, připomíná spíše středověkou tvrz. "Patří mezi nejstarší kostely na celé Moravě, stále je tu velmi cenná románská křtitelnice z poloviny 13. století. Ta sem byla pravděpodobně přenesena z bystřického kostela a je vytesána z místního mramoru. Výhledy od kostelíka vezmou dech každému patriotovi. Jsou to místa, kde Vysočina nabírá dech, jak psal básník František Halas," popsal okolí Vítochova starosta. 

Na své sin a Bystřicku přijdou take příznivci dobrého jídla. Mezi největší lákadla patří Mitrovský dvůr v Mitrově s vlastní prodejnou masa a výbornou restaurací nebo rodinná ekofarma Konvalinka, kde prodávají maso z býků chovaných na pastvinách pod širým nebem. Přímo v Bystřici pak zejména rodiny s dětmi ocení ekologické vzdělávací středisko Eden s malou zoo domácích zvířat, ukázkami řemesel a pravidelnými gastroakcemi. 

K návštěvě lákají zříceniny v okolí Bystřice. Aueršperk kousek nad Dvořištěm, Zubštejn u Pivonic nebo Pyšolec nad přehradou Vír. Houbaři a bylináři jistě ocení čistou přírodu nezasaženou průmyslem a velkými dopravními stavbami.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy