Policisté se na Vysočině zaměří na cyklisty

Dopravní policisté na silnicích Vysočiny se v průběhu dopravně bezpečnostní akce, která se bude konat v pátek 18. srpna, budou zaměřovat na různých místech regionu na kontroly cyklistů.

uniweb weby

„Kontroly se zaměří především na stav a výbavu jízdního kola. Policisté budu kromě jiného kontrolovat, zdali cyklisté nejsou pod vlivem alkoholu. Do akce, která má především preventivní charakter, se zapojí také policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří cyklistům rozdají preventivní materiály,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mlučí krajských policistů na Vysočině s tím, že od začátku letošního roku do konce července policisté řešili na silnicích Vysočiny celkem 93 dopravních nehod s účastí cyklistů. „Vyžádaly si jedno úmrtí, osm cyklistů se těžce zranilo a 76 dalších utrpělo lehké zranění. Bez zranění vyvázlo z nehody pouze osm cyklistů. Cyklisté letos zavinili celkem 56 dopravních nehod. Ve dvanácti případech policisté při šetření okolností nehody zjistili, že cyklista, který havaroval, usedl na kolo v podnapilém stavu,“ dodala Dana Čírtková.

Podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na silnici nebo při střetu s jiným vozem, chrání cyklistovi hlavu. Riziko dopravní nehody lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět.  

„Při běžných dopravních kontrolách nebo při šetření okolností dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří mají účast na nehodě a jsou pod vlivem alkoholu. Tito cyklisté si zřejmě neuvědomují, že cyklista je podle litery zákona o provozu na pozemních komunikacích řidičem nemotorového vozidla, který nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Zjištěné přestupky, týkající se podnapilých cyklistů, policisté nemohou řešit na místě v příkazním řízení uložením pokuty. Přestupky policisté zadokumentují a předají je k vyřízení do správního řízení. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 000 korun,“ uzavřela Dana Čírtková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.08.2017 08:22




0 +
 

Hlavní zprávy