Projekt Památky nás baví získal mezinárodní ocenění EUROPA NOSTRA

Vzdělávací projekt Národního památkového ústavu s názvem Památky nás baví uspěl v náročné mezinárodní konkurenci a získal vysoce prestižní ocenění Europa Nostra. Projekt, který byl koordinován z vysočinského pracoviště Národního památkového ústavu v Telči, nabízel veřejnosti a návštěvníkům památek možnost nahlédnout více do oblasti péče o kulturní dědictví zábavnou a srozumitelnou formou.

uniweb weby

Hlavním cílem projektu bylo vytvoření systému vzdělávacích programů zaměřených na vzdělávání v oblasti památkové péče a prezentace památkových objektů. Zaměřoval se na děti a student ve věku od 4 do 18 let a VŠ, rodiny s dětmi, laickou i odbornou veřejnost, seniory i na návštěvníky se speciálními potřebami napříč celou Českou republikou.

„Výsledným efektem bylo vytvoření podmínek k tomu, aby Národní památkový ústav prostřednictvím výchovných a vzdělávacích činností napomáhal k hlubšímu vnímání národní a evropské kulturní identity a ke zkvalitnění aktivní péče o kulturní dědictví ČR. Hledali jsme cesty a způsoby, jak památky a kulturní dědictví co nejlépe přiblížit všem zájemcům a pokud možno je pro památky nadchnout,“ uvedla ředitelka územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Martina Indrová.

Více informací o projektu je možné získat na www.pamatkynasbavi.cz , které se aktuálně mění ve vzdělávací portál NPÚ, a který bude v nové podobě spuštěn v nejbližších dnech. 

Europa Nostra je panevropská federace pro kulturní dědictví. Je konzultačním partnerem UNESCO. Byla založena v roce 1963 v Itálii. Má sídlo v Haagu a v Bruselu. Operuje v 50 evropských zemích a má více jak 250 členských organizací. Cílem Europy Nostry je propagace kulturních a historických hodnot Evropy nejširší veřejnosti, lobbing za kulturu v politických sférách. 

Každoročně uděluje Europa Nostra Awards, cenu za nejlepší počin v oblasti péče o kulturní dědictví: http://www.europanostra.org.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy