Rekordní akciové indexy v USA

Ve středu americké akciové indexy rostly, mj. díky zasedání Fed. Trhy uzavřely na rekordních hodnotách, a to hlavně díky průmyslovým a finančním sektorům. Akcie společnosti Micron vzrostly o 14 %, zatímco Apple ztratil 4 % své hodnoty kvůli monopolním praktikám na trhu s mobilními telefony.

uniweb weby

Akciové indexy v USA minulý týden pokračovaly v růstu, především díky vzestupu po zasedání Federální rezervy (Fed). Během dne se přesto růst mírně zpomaloval, trhy ale nakonec uzavřely na nových rekordních hodnotách. Na růstu se nejvíce podílely akcie v průmyslovém a finančním sektoru. Ten první těžil z lepších PMI dat a zvýšených výhledů Fed na roční růst HDP.

Výrazně na ceně získaly i akcie společnosti Micron, které po zveřejnění finančních výsledků poskočily o 14 %. Naopak se nedařilo akciím společnosti Apple, které ztratily 4 % své hodnoty. Důvodem byla zpráva, že americké ministerstvo spravedlnosti a 15 států žalují společnost kvůli monopolním praktikám na trhu s mobilními telefony. Ty podle žalobců vedou ke zvyšování cen pro spotřebitele.

Není to ale jediný problém, který si Apple nese. Podle informací agentury Reuters se Apple, spolu s firmami Meta a Alphabet, letos dočká vyšetřování v EU kvůli podezření z porušení pravidel pro ochranu digitálního trhu. To by mohlo vést k pokutám.

Na druhé straně oceánu dnes čínští indexy oslabují. Trhy jsou nervózní z obav o vyostření obchodních sporů s USA, především v oblasti technologií. V USA se navíc připravuje zákon, který by mohl omezit možnost amerických investičních fondů investovat do čínských akcií.

Ve středu také proběhla první nabídka akcií společnosti Reddit. Ta se setkala s velkým zájmem a akcie vzrostly o 38 %. Tržní kapitalizace tak dosáhla 8 miliard dolarů. Společnost, která byla založena v roce 2005, dosud nevykázala roční zisk. Přesto se v prezentaci před IPO především zaměřila na umělou inteligenci a na to, jak se stane tréninkovým prostorem pro AI jazykové modely.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy