Sedm rad pro začínající OSVČ, jak rozjet vlastní byznys

Chtěli byste pracovat jako osoba samostatně výdělečně činná, ale nevíte, kudy do toho? Ještě než se rozhodnete vystoupit z davu a začít podnikat na sebe, měli byste si ujasnit, jaké jsou vaše přednosti a co můžete trhu nabídnout. Inspirujte se našimi tipy a vkročte do světa byznysu tou správnou nohou.

uniweb weby

1. Finanční gramotnost je základ

Nezáleží na tom, zda bude živnost hlavním zdrojem vašich příjmů, či vedlejším, vždy je dobré mít připraven podrobný finanční plán. OSVČ si sice nemusí zakládat samostatný bankovní účet, skvěle však poslouží k zaznamenávání skutečných příjmů a výdajů a zjištění ziskovosti podnikání. Nejdůležitější je však finanční gramotnost. Jakožto osoba samostatně výdělečně činná ručíte za své závazky celým majetkem, pokud tedy plně nevěříte ve svého vnitřního ekonoma, raději myšlenku na založení vlastního byznysu opusťte.

2. Originalita prodává

Před registrací OSVČ se zamyslete nad tím, jaký je váš obor a jakou má cílovou skupinu. Od toho by se měl odvíjet váš podnikatelský plán a marketingová strategie. Proveďte důkladný průzkum trhu, sepište si poznámky a zaměřte se i na to, kde byste mohli se svými nápady prorazit.

3. Registrace OSVČ

Jakmile získáte ucelenou představu o tom, jak by vaše podnikání mohlo vypadat, povedou vaše kroky na živnostenský úřad, kde se zaregistrujete. K úspěšnému založení živnosti pak potřebujete následující:

  • občanský průkaz
  • plnoletost, případně odpovědného zástupce a souhlas soudu
  • bezúhonnost
  • v závislosti na typu živnosti také patřičnou kvalifikaci v daném oboru
  • 1 000 Kč na registrační poplatek

4. Kvalifikace není vždy nutná

Další zásadní věcí je druh živnosti, kterou si chcete založit – každá je totiž určena pro něco jiného a některé vyžadují odbornou kvalifikaci či licenci:

  • volná – nejběžnější, nevyžaduje žádné speciální certifikace (obchod, marketing, poradenství)
  • vázaná – nutnost odborné způsobilosti (maséři, průvodci, účetní)
  • koncesovaná – potřeba prokázat odbornost v oboru a povolení státní správy (pohřební služby, cestovní kanceláře, taxislužby)
  • řemeslná – vyžaduje výuční list, diplom, maturitu, nebo alespoň šestiletou praxi v oboru (zedník, kadeřnice, kuchař)

5. Daně jsou na vaší straně

I když daně běžně vnímáme jako synonymum stresu a nepříjemností, správné vyplnění daňového přiznání a dodržení všech náležitostí vám může na konci daňového období vydělat slušnou částku. Obzvlášť pokud jako OSVČ uplatníte patřičné slevy na dani, např. zvýhodnění na dítě.

6. Jistota je jistota

Existuje hned několik druhů pojištění, které byste jako živnostník měl/a zvážit. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám mohou hodit:

  • zdravotní a sociální – povinné
  • odpovědnosti za škodu – nepovinné, např. pro učitele v autoškolách (při nehodě)
  • majetku a vybavení – nepovinné, např. pro fotografy (drahá aparatura apod.)
  • profesní pojištění – nepovinné, např. pro lékaře a zdravotníky (kryje v případě pochybení)

7. Ovládněte trh

Klíčem k úspěšnému podnikání je především dobrá reklama. Pokud se ve světě marketingu nepohybujete, investujte do služeb profesionálních agentur či konzultantů. Ti vám připraví strategii spolu se vším, co pomůže dostat váš byznys do povědomí široké veřejnosti.

Zdroj obrázku: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy