Správně odhadnutá cena nemovitosti je předpokladem úspěšného prodeje. Jak na to?

Chcete-li svou nemovitost prodat výhodně a zároveň co nejrychleji, dejte si záležet na správném odhadu prodejní ceny.

uniweb weby

Stanovení částky není snadné, protože ji ovlivňuje množství faktorů. A že jde o komplikovanou záležitost, potvrzuje i fakt, že jednu nemovitost mohou odborníci nacenit na několik odlišných částek podle toho, zda je účelem odhadu prodej, dědictví, nebo ručení při hypotéce.

Hodnota nemovitostí závisí na mnoha veličinách. Klíčovou roli hrají čas a účel odhadu. V praxi rozeznáváme cenu kupní, obvyklou, zjištěnou a zadlužitelou. Vysvětleme si rozdíly:

Kupní cena je částka, za kterou se nemovitost reálně prodá. Obvykle jde o dohodu mezi prodávajícího s kupujícím.

Obvyklá cena je částka, za kterou se v danou chvíli prodávají nemovitosti s podobnými parametry. Pokud se vám nemovitost podaří prodat za více, můžete si gratulovat. V opačném případě (kupní cena bude nižší než obvyklá cena) jste ji prodali pod cenou.

Cena zjištěná (neboli administrativní) je částka stanovená na základě oceňovacího předpisu, který každoročně vydává Ministerstvo financí. Jejím účelem je zajištění tzv. daňové spravedlnosti.

Cena zadlužitelná je částka, kterou používají banky pro odhad nemovitostí za účelem poskytnutí hypotéčního úvěru. Zpravidla je stanovena nižší než cena kupní, což může pro kupujícího bez dostatku financí dostat do problémů.

Kdo provádí odhady cen nemovitostí a za kolik?

Pokud vám jde o nejpřesnější stanovení ceny nemovitosti, obraťte se na soudního znalce – ten může jako jediný vydat tzv. znalecký posudek. Služby těchto odborníků jsou však nejdražší, a proto je většina prodejců, kteří potřebují posoudit tržní cenu, nevyužívá.

Dokumenty jako „Tržní ocenění“ nebo „Stanovisko k tržní hodnotě“ můžete poptat u odhadců, kteří se odhadní činností zabývají na základě vázané živnosti. Může se jednat o nezávislé odborníky i zaměstnance realitních kanceláří. Ze zákona musí mít vzdělání technického nebo ekonomického zaměření, mnohdy také disponují stádními akreditovanými certifikáty, jež vydávají profesní organizace a vysoké školy. Certifikací se chlubí i někteří makléři. Odhad tržní ceny nemovitosti nabízí jako příplatkovou službu nebo zcela zdarma.

Dalším typem odhadce je odhadce bankovní, který provádí odhady nemovitostí pro banky. Podmínkou pro výkon této profese jsou min. 3 roky praxe v oboru oceňování nemovitostí.

Kterého odhadce zvolit?

V případě nemovitosti, kterou jste získali v rámci dědického řízení, si vystačíte s odhadem „obvyklé ceny tržní“, kterou pro vás vypracuje odhadce-živnostník nebo renomovaná realitní kancelář. Jedná se o tzv. odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení.

Chystáte-li se neovitost koupit, pravděpodobně vám bude zpočátku stačit vlastní odhad, na základě kterého zjistíte, zda je stanovená prodejní cena v normě, nebo naopak úplně mimo obvyklý rámec.

Požádáte-li o úvěr banku, nevyhnete se schůzce se specialistou, který vypracuje odhad nemovitosti pro danou instituci. Částka bude pravděpodobně od 10-20 % nižší, než kolik činí reální tržní cena. To pro jistotu, aby bylo možné dlužnou částku splatit prodejem.

Služby soudního znalce zase bývají zapotřebí v momentě, kdy se například partneři nedokáží dohodnout na vypořádání společného majetku či v případě exekuce.

Pokud nemovitost prodáváte, musíte nastavit cenu tak, aby odpovídala jejímu potenciálu a současně působila realisticky. Chcete-li se vyhnout experimentům, které by vás mohly připravit o spoustu času (a v horším případě i peněz – to pokud cenu odhadnete chybně a nemovitost podhodnotíte), obraťte se na dobrou realitní kancelář. Odhad vypracovaný certifikovaným makléřem s letitou praxí bývá nejvýhodnějším řešením.

Jak na odhad ceny nemovitosti online a zdarma?

Za odhad vám může ušetřit třeba známá realitka MAXIMA REALITY, která ho vypracuje zdarma a nezávazně. Jednoduše vyplníte tento odhad ceny nemovitostí online a co nejdříve dostanete výsledek.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy