Superpočítač Karolina, který je umístěn v národním superpočítačovém centru IT4Innovations, obsadil 70. místo žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa

Karolina uspěla v žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa, a to hned dvakrát.

uniweb weby

Karolina se však se svými dvěma výpočetními částmi v žebříčku umístila hned dvakrát, a to na 70. a 149. místě. V Evropě obsadila 19. příčku a v České republice potvrdila své dominantní postavení nejvýkonnějšího českého superpočítače.

Oči všech příznivců superpočítačů se v pondělí odpoledne upínaly ke sledování vyhlášení výsledků ankety TOP500, která určuje pořadí nejsilnějších superpočítačů na světe. Žebříček TOP500 je vyhlašován již od roku 1993, a to dvakrát ročně – koncem června v rámci mezinárodní konference ISC v Německu a v listopadu v rámci Supercomputing Conference v USA. Obzvlášť napjaté chvíle zažívali letos v ostravském superpočítačovém centru IT4Innovations, ze kterého do boje vyslali své želízko v ohni – superpočítač Karolinu.

Karolina se umístila na 70. místě, a to se svou akcelerovanou částí, která je určena například pro výpočty umělé inteligence a u které bylo naměřeno 6,048 PFlop/s. Neakcelerovaná část Karoliny s výkonem 2,837 PFlop/s obsadila 149. místo a je určena pro obecnější typy výpočtů. Své uplatnění najde Karolina například při vývoji nových materiálů, léků, zkoumání změn klimatu či simulacích spojených s digitálními dvojčaty. Průmyslovým podnikům pak přinese možnost unikátní technologie a možnosti pro inovace, které jim mohou výrazně ušetřit finanční prostředky.

„Při vyhlašování letošního žebříčku TOP500 jsme byli svědky poměrně vzácného okamžiku, nejen naše Karolina, ale několik dalších superpočítačů se v žebříčku umístilo hned dvakrát. To je dáno faktem, že spouštění výkonnostních testů se provádí odděleně na akcelerované a neakcelerované části. Kdybychom ovšem oba testy spojili, vyšlo by nám pravděpodobně umístění do první padesátky,“ sdělil Vít Vondrák, ředitel národního superpočítačového centra IT4Innovations.

Více k žebříčku TOP500 naleznete ZDE.

Celý článek si přečtěte zde: Karolina uspěla v žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa, a to hned dvakrát

Zdroj: REGIONSTRAVA.CZ


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy